Monday, January 28, 2013

FT: Προς εξωτερικό έλεγχο των κυπριακών τραπεζών για το ξέπλυμα


Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βάσος Σιαρλή έχει αποδεχθεί την ιδέα κατ' αρχήν.
-
Σε συζητήσεις για την πρόσληψη εξωτερικών ελεγκτών που θα μελετήσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για πρακτικές που παραπέμπουν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος βρίσκονται η Λευκωσία και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Η κίνηση προκύπτει εν μέσω ανησυχιών στη Γερμανία ότι το κυπριακό πακέτο διάσωσης που υπολογίζεται γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενίσχυε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προστατεύουν παράνομο ρωσικό χρήμα, προσθέτει η το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη αξιωματούχους με ανάμιξη στις συζητήσεις, η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έχει αποδεχθεί την ιδέα κατ’ αρχήν. Σημειώνεται ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να υπερκεράσει τις εντεινόμενες πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία από όσους θέλουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα της διάσωσης θα χρησιμοποιηθούν σωστά.
Οι ελεγκτές είναι πιθανό να προέρχονται από ξένο συμβουλευτικό ή λογιστικό οίκο. Μάλιστα δύο άτομα με ρόλο στις συνομιλίες δηλώνουν στην εφημερίδα ότι η PwC έχει αναφερθεί ως πιθανός ελεγκτής σε μια τέτοια περίπτωση.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον πολιτικά φορτισμένα στοιχεία των διαπραγματεύσεων διάσωσης, απειλώντας να εκτροχιάσουν την τέταρτη πλήρη διάσωση χώρας-μέλους της ευρωζώνης.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι παρά την υψηλή βαθμολογία από διεθνείς οργανισμούς σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Κύπρος «παραμένει ύποπτη» λόγω του ιστορικού της πριν την ένταξη στην ΕΕ το 2004. Προστίθεται ότι η Κύπρος είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές απευθείας ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, κάτι που ενισχύει τις υποψίες.
Εν τω μεταξύ, ο Λι Μπούκχαϊτ του νομικού οίκου Cleary Gottlieb που συνέταξε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει σε έκθεσή του ότι πρέπει να επιτραπεί και στην Κύπρο να κατεβάσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα, επιβάλλοντας ζημιές σε προνομιακούς ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Κατά τον Αμερικανό νομικό, όπως γράφουν οι Financial Times, μια απλή τροποποίηση της συνθήκης που εγκαθιδρύει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα καθιστούσε μια τέτοια αναδιάρθρωση πολύ πιο εύκολη. Η τροποποίηση θα αφαιρούσε από τους ιδιώτες ομολογιούχους που δεν θα συμφωνούσαν να συμμετάσχουν σε μια αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους το δικαίωμα κατάσχεσης περιουσίας του κυπριακού κράτους εντός των ορίων της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή περισσότερων στην αναδιάρθρωση. Μια τέτοια τροποποίηση θα ωφελούσε ιδιαίτερα την Κύπρο, καθώς τα περισσότερα ομόλογά της έχουν εκδοθεί υπό ξένο και όxι το τοπικό δίκαιο, σημειώνει ο κ. Μπούκχαϊτ.
Η εφημερίδα σχολιάζει πάντως ότι μια κυπριακή αναδιάρθρωση παραμένει απίθανη, καθώς το ποσό του χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών είναι πολύ μικρό για να κάνει τη διαφορά. Παράλληλα, θα αποδυναμώνονταν οι κυπριακές τράπεζες που κατέχουν μεγάλο μέρος των κυβερνητικών ομολόγων.
.kathimerini.com.cy
28/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:



1 comment :

  1. Ρέσλερ: «Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να ενισχύσει οικονομικά την Κύπρο»....σε συνέντευξη στη «Wall Street Journal»....

    Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, αλλά να περιμένει για να διαπιστώσει κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση της νήσου είναι διατεθειμένη να συζητήσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

    «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο τραπέζι τα στοιχεία και τα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Πρέπει να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ποιες είναι οι χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις ή ποια επίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.

    Αναφερόμενος στην πορεία της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι προϋπόθεση για μία ισχυρή ανάκαμψή της, αργότερα στη διάρκεια του 2013, είναι η συνέχιση της σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη.

    «Δεν είναι το τέλος της κρίσης, αλλά η αρχή του τέλους της κρίσης. Αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους και ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2014. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να σταθεροποιείται», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οφείλεται στην αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία οδήγησε στη συγκράτηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Αυτές οι επενδύσεις, συνέχισε, θα υλοποιηθούν αργότερα στη διάρκεια του έτους, αν η κρίση υποχωρήσει.

    Η συνταγή θεραπείας του κ. Ρέσλερ για την Ευρωζώνη είναι η συνέχεια των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και του ελεύθερου εμπορίου, για να τονωθεί η ανάπτυξη.

    «Είμαι βέβαιος ότι είναι καλύτερα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα από το να εξασθενήσουμε το νόμισμα», δήλωσε. Ο Γερμανός υπουργός καλωσόρισε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την ΕΕ για την έναρξη διεξοδικών διαβουλεύσεων με στόχο μία διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος θα ηγηθεί της γερμανικής διαπραγματευτικής ομάδας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να θέσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να εμποδίσουν τα όποια ταμπού να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=258131

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin