Thursday, January 24, 2013

Έτσι θα αξιοποιηθεί το αέριο

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Σ. Κασίνης εξηγεί τη θέση της Υπηρεσίας Ενέργειας για τους υδρογονάνθρακες
Οι τεχνικοί οφείλουν να δώσουν στους πολιτικούς όλα τα δεδομένα, προκειμένου να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για το φυσικό αέριο, επισημαίνει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας

Η Υπηρεσία Ενέργειας εργάζεται σκληρά, ώστε να εξηγήσει στην Τρόικα πολύ αναλυτικά τις προοπτικές που υπάρχουν στο θέμα του φυσικού αερίου και σε συσχετισμό με τον χρόνο αξιοποίησής του, ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Υπηρεσία του υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά.

Ο κ. Κασίνης τόνισε ότι, αν το φυσικό αέριο, που βρίσκεται τώρα στο βυθό της θάλασσας, αξίζει 10 δις στις καλύτερες περιπτώσεις, αν το φέρουν στην ξηρά με διασωληνώσεις όπου θα ξοδευτούν 2 δις, θα αξίζει 50 δις και αν υγροποιηθεί θα αξίζει 100 δις.

«Άρα, νομίζω ότι εμείς οι τεχνικοί έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε στους πολιτικούς όλα τα δεδομένα, ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για την ουσιαστικότερη συνδρομή στην οικονομία, αυτού του θείου δώρου το οποίο έχουμε», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί στη μεγαλύτερη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για αποπληρωμή του δανείου προς την Τρόικα, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Υπηρεσία λέει να αξιοποιείται το φυσικό αέριο είναι σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος για αναπτυξιακά έργα, όπου εκεί θα υπάρξουν θέσεις εργασίες και προοπτικές ανάπτυξης, ο δεύτερος για τον προϋπολογισμό και τα χρέη, και ο τρίτος για τις μελλοντικές γενιές.
Καλό διαπραγματευτικό χαρτί…
Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να στηριχθεί και θεσμικά αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ώστε οι υπάλληλοι και το εργατικό δυναμικό να αξιοποιούνται στο έπακρο και να επεκταθεί η δραστηριότητά τους. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μιαν από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου που θα έχει μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Μαλάς υπεραμύνθηκε, παράλληλα, της προσέγγισης του ιδίου και της Κυβέρνησης ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για οποιαδήποτε άμεση αξιοποίηση και οφέλη από το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες όσον αφορά τη «σημαντική αυτή παρακαταθήκη τεράστιου και αμύθητου πλούτου» για τις επόμενες γενιές, αλλά και για επίλυση των τωρινών προβλημάτων. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η επικέντρωση στις συζητήσεις με την Τρόικα, στο δημοσιονομικό κομμάτι και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χαρακτήρισε, τέλος, το φυσικό αέριο ως ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα επιλύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.
Άμεση αξιοποίηση ΦΑ
Εξάλλου, τη θέση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου με στόχο τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο επανέλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας, σε πολιτική ομιλία του στην Αθήνα.
Ο κ. Λιλλήκας επισήμανε ότι κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι πτωχεύσαμε και δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος πλην του Μνημονίου, τη στιγμή που, όπως η Royal Bank
of Scotland και άλλοι διεθνείς και αξιόπιστοι οργανισμοί, εκτιμούν ότι η αξία των αποθεμάτων του Φυσικού μας Αερίου ανέρχεται στα 530 δις ευρώ. «Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι ομοϊδεάτες της επιμένουν να θέλουν να δεσμεύσουν μέσω των προνοιών του Μνημονίου 530 δις για να μας δανείσουν 17 δις ευρώ. Προσπαθούν να δεσμεύσουν την κρατική μας κυριαρχία. Προσπαθούν να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν το 2004 με το Σχέδιο Ανάν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε και έχει τις δυνατότητες να ξεφύγει από το Μνημόνιο αξιοποιώντας το Φυσικό Αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι εντός του 2013 θα απεγκλωβίσει την Κύπρο από την Τρόικα και το Μνημόνιο. 

.sigmalive.com
24/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin