Tuesday, August 7, 2012

Τρόικα: Αποκαλύψεις-σοκ για την Κύπρο.

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Σε «χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν» βρήκε την κυπριακή οικονομία η τρόικα και θεωρεί πως χρειάζεται να γίνουν επίπονες προσαρμογές τους ερχόμενους μήνες, όπως προκύπτει από έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Κλιμάκιο της τρόικας έχει επισκεφτεί την Κύπρο δυο φορές από τις 25 Ιουνίου, όταν η χώρα ζήτησε οικονομική βοήθεια, προκειμένου να εκτιμήσει τις οικονομικές της ανάγκες.

Το εν λόγω έγγραφο δίνει μια πρώτη εικόνα από τα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Πρόκειται για επίσημη απομαγνητοφώνηση, στην οποία είχε πρόσβαση το πρακτορείο, από κλειστή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της κυπριακής Βουλής.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το δημοσιονομικό σας σύστημα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμέναμε. Οι προοπτικές για ανάπτυξη είναι χαμηλότερες από ότι αναμέναμε, και σαν αποτέλεσμα, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των εσόδων σας και των δαπανών σας», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάρτεν Βέρβεϊ στη διάρκεια της συνάντησης.

Είναι αναγκαία η «σημαντική αύξηση και ενίσχυση» της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, είπε ο Βέρβεϊ, και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε εισήγηση για τα ποσά οικονομικής στήριξης ήταν πρόωρη.

Πρόσθεσε εξάλλου πως, προκειμένου η Κύπρος να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, θα πρέπει να μειώσει την διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών.

«Δεν μπορείτε πλέον να συντηρείτε τον τωρινό τρόπο ζωής αν αυτό συνεχιστεί... Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, επομένως είναι άμεση η ανάγκη για αναπροσαρμογή», είπε.

Ένα δεύτερο στέλεχος της τρόικας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε από την πλευρά της πως η επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου θα είναι μια επίπονη διαδικασία.

«Θα ήταν ευκολότερο να είχαν διορθωθεί όταν οι καιροί ήταν καλύτεροι. Σήμερα είναι δυσκολότερο γιατί είναι δύσκολοι καιροί, και χειρότερες (ημέρες) έπονται», ανέφερε.
Ελεύθερη Ζώνη

7/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin