Thursday, August 23, 2012

Όταν το βουνό Πιρίν τραγουδά…

«Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Στις κατάφυτες πλαγιές του, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες, δεξιοτέχνες της μουσικής, τραγουδιστές, φωνητικά σύνολα, μπάμπουσκες με εκπληκτικό ρεπερτόριο εναλλασσόταν

Μπρούτζινα κουδούνια, ξυλόγλυπτα διακοσμητικά, μάλλινα φυλαχτά, αυθεντικά  κρασιά, χειροποίητα μαχαίρια, συναγωνίζονται σε ποιότητα και διεκδικούν αγοραστές

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου 
Πενήντα χρόνια συμπλήρωσε το παραδοσιακό φεστιβάλ που ζωντανεύει τον Αύγουστο στο φημισμένο και χιλιοτραγουδισμένο βουνό Πιρίν της Νότιας Βουλγαρίας συγκεντρώνοντας φημισμένα χορευτικά σύνολα, τραγουδιστές μουσικούς και λαϊκούς οργανοπαίχτες Ρομά, Πομάκους και Βούλγαρους απ’ όλη την χώρα που έρχονται να ζήσουν την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του. Το φετινό σλόγκαν το «Πιρίν τραγουδά» (Пирин пее) δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού το πανηγύρι αυτό διατηρεί τα εχέγγυα της αυθεντικότητάς του και ζωντανεύει μέσα στο δάσος του Πιρίν με χιλιάδες επισκέπτες που διανυκτερεύουν εκεί στην φύση όπως τα παλιά χρόνια με κουβέρτες και τσαρδάκια που στήνονται ειδικά για την περίσταση.
Ο «Χ» μετά από πρόσκληση βρέθηκε εκεί, είδε πως οι τοπικοί άρχοντες τιμούν τέτοιες γιορτές, υπήρχαν εκπρόσωποι από την κεντρική κυβέρνηση κα την ηγεσία της Περιφέρειας της περιοχής, ενώ μια κεντρική σκηνή δεν έμεινε σχεδόν ποτέ άδεια αφού εκεί εναλλασσόταν χορευτικά συγκροτήματα που έκαναν θαύματα με τις χορευτικές φιγούρες τους, μουσικά σύνολα, φωνητικά τρίο, χορωδίες και οι εκπληκτικές μπαμπούσκες που έβαζαν κατά πολύ κάτω τις χαρακτηριστικές γιαγιάδες της Γιουροβίζιον. 
Σε όλη την έκταση του πανηγυριού ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να δει ζωγράφους, να μιλήσει με δεξιοτέχνες της μουσικής, με καλλιτέχνες που σκαλίζουν ξύλα και φτιάχνουν αριστουργήματα, να πάρει κεντημένα τσουράπια, να γευθεί λιχουδιές από υπαίθριες ψησταριές με κοτόπουλα, ψάρια κι ότι άλλο βάζει ο νους, ενώ για τα μικρά παιδιά υπήρχαν άλογα για βόλτα, λούνα παρκ, με πολλές δραστηριότητες, και διάσπαρτες μικρές ορχήστρες, νταουλτζήδες  που έδιναν το δικό τους κέφι στις παρέες κάνοντας όλο τον κόσμο ευτυχισμένο να διασκεδάζει και να απολαμβάνει την ομορφιά του βουνού και του πανηγυριού. 

Η ιστορία αυτού του πανηγυριού που είναι σημείο αναφοράς περιγραφόταν σε ειδικά ταμπλό διανθισμένη με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό, τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στο διάβα αυτών των δεκαετιών, ενώ οι επισκέπτες σχεδόν απ’ όλη την Βουλγαρία είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν την λαογραφική συλλογή από το ιστορικό λαογραφικό μουσείο του Ραζλόκ που εκτίθετο εκεί. Παράλληλα μπορούσαν να δροσιστούν από τις βουλγαρικές μπύρες που ήταν και χορηγοί, να δοκιμάσουν την πρωτοεμφανιζόμενη μπύρα με χαμηλό αλκοόλ που δεν την πιάνει το αλκοτέστ με λεμόνι ή γκρεϊπ φρουτ που κάνει θραύση, αλλά και να απολαύσουν τοπικά κρασιά χύμα ή σε φιάλη που παρουσίαζαν τοπικές οινοποιίες. Οι χορευτές μετά την εμφάνισή τους έσμιγαν με τον κόσμο που λαχταρούσε να χορέψει μετέχοντας στην αυθεντική έννοια του πανηγυριού μέσα από τους κυκλικούς χορούς με την μπαϊντούσκα να κυριαρχεί.    
"Το 2012 είναι επετειακό για τον εθνικό δρυμό "Πιρίν", επισημαίνει η Λιλιάνα Ντέκοβα, εμπειρογνώμονας, υπεύθυνη για τα θέματα παιδείας στον δρυμό. "Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δημιουργία της προστατευόμενης ζώνης και όλες οι δραστηριότητές μας φέτος είναι αφιερωμένες στην επέτειο, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών γιορτών που διοργανώνουμε σε συνεργασία με τους δήμους στην περιοχή του δρυμού. 
Ο σκοπός των γιορτών είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές του βουνού και την πλούσια ποικιλία δασών, ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που προστατεύονται στο έδαφος του δρυμού, καθώς και η προσέλκυση Βουλγάρων και ξένων τουριστών στα άγνωστα μέρη του βουνού και τους γύρω οικισμούς. Το Πιρίν είναι όνομα που υπάρχει και στο βουλγαρικό φολκλόρ και τα τραγούδια, αφιερωμένα στο βουνό είναι αναπόσπαστο μέρος των Ημερών του Πιρίν. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στους εορτασμούς αυτούς, διατηρούν θαυμάσιες αναμνήσεις για τις φωνές των δημοτικών τραγουδιστών μας, για τις ποικιλόχρωμες ενδυμασίες τους, για τη γεύση του ξακουστού στη χώρα μας και στο εξωτερικό κρασιού της περιοχής του Μέλνικ και τα νόστιμα ντόπια φαγητά, τυρόπιτες, τυριά και γιαούρτι". 

Συνάδελφοί μας συγκρίνοντας το πανηγύρι φέτος με άλλες χρονιές πάντως σχολίαζαν ότι μπορεί να είχε χιλιάδες κόσμου αλλά η κρίση πρέπει να το χτύπησε αφού επέμεναν ότι «άλλοτε σημειωνόταν αδιαχώρητο».  Στην ευρύτερη περιοχή πάντως της νότιας Βουλγαρίας υπάρχουν ξενοδοχεία νοικοκυρεμένα μέσα στην απόλυτη φύση,  το πράσινο και την ησυχία, που διαθέτουν πισίνες με ιαματικά νερά, κέντρα σπα για χαλάρωση και προσφέρουν πακέτα φθηνών διακοπών με 30 ευρώ το δίκλινο και πρωϊνό, για όσους επιλέγουν ήρεμες διακοπές του βουνού.
23/8/12 
----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin