Monday, June 11, 2012

Μποϊκοτάρει την ορκωμοσία Νίκολιτς η... πρώην Γιουγκοσλαβία ...

Οι ηγέτες της Κροατίας, της Βοσνίας, της Σλοβενίας και της πΓΔΜ δεν θα παραστούν στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, το απόγευμα της Δευτέρας στο Βελιγράδι, εξαιτίας εμπρηστικών δηλώσεων του τελευταίου που έχουν φέρει ένταση στην περιοχή.

Προσφάτως ο Νίκολιτς δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα το 1995, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι, δεν ήταν γενοκτονία. Επίσης, άλλη φορά είχε δηλώσει ότι η κροατική πόλη Βούκοβαρ, που καταστράφηκε από τις σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας, είναι στην πραγματικότητα σερβική πόλη.

Η νίκη του εθνικιστή Νίκολιτς στη Σερβία, στις 20 Μαΐου, έχει προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τόσο δύσκολα επιτευχθείσα συμφιλίωση μεταξύ των βαλκανικών κρατών, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.


Η άρνηση των ηγετών των γειτονικών χωρών να παραστούν στον ορκωμοσία, τη Δευτέρα, προκάλεσε την αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας. Η απουσία τους αποτελεί οργανωμένο μποϊκοτάζ και προσβολή για τη Σερβία, όχι για τον κ. Νίκολιτς, εκτίμησε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS)
Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ήταν υπέρ της εκλογής του κ. Νίκολιτς στην προεδρία της χώρας και ότι ούτε ο ίδιος προσωπικά τον ψήφισε, πρόσθεσε όμως ότι ο λαός της Σερβίας τον ψήφισε και πρέπει όλοι να το σεβαστούν.


Ο αρχηγός του SPS είπε ότι η στάση αυτή δεν εντάσσεται στο πνεύμα συμφιλίωσης και ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και δεν οδηγεί σε εμβάθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας.


«
Είναι αυτό βήμα προς τη συμφιλίωση; Όταν ο Μπόρις Τάντιτς ήταν πρόεδρος της Σερβίας πήγε σε όλες τις τελετές ανάληψης καθηκόντων των προέδρων των γειτονικών χωρών, εκτός από εκείνες στις οποίες είχαν παραστεί εκπρόσωποι του Κοσόβου. Αυτό είναι οργανωμένο μποϊκοτάζ και προσβολή για τη Σερβία» σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων (DPS) στην ΠΓΔΜ διέκοψε τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Γκιόργκι Ιβάνοφ, λόγω της απόφασης του τελευταίου να μην παραστεί στην τελετή.

To DPS, το οποίο είναι ένα από τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ που εκπροσωπούν τη σερβική εθνική κοινότητα στην πΓΔΜ και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον
Νίκολα Γκρούεφσκι, σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η απόφαση του Γκ. Ιβάνοφ να μην παραστεί στην τελετή είναι «εξαιρετικά επιζήμια» για τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών και δύο λαών.
tovima gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin