Monday, May 14, 2012

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την… Χρυσαυγή του Ατατούρκ (Για τον τόπο καταγωγής του)...

 Παναγιώτης Σαββίδης (protothema gr)
Η καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ  από το χωριό … Χρυσαυγή του δήμου Λαγκαδά, που έφερε στο φως το protothema.gr, έγινε θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ και άνοιξε νέο κύκλο συζήτησης για τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, που η επίσημη ιστοριογραφία θέλει την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Έως την μικρασιατική καταστροφή στη σημερινή Χρυσαυγή, παλαιά ονομασία «Σαρίγιαρ» (χρυσός βράχος), κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι συγγενείς του Κεμάλ Ατατούρκ.



Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.


Όταν Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν το 1922 στο τότε Σαρίγερ (Χρυσαυγή), ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με Τούρκους κατοίκους του χωριού, που ακόμη δεν το είχαν εγκαταλείψει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών.


Από αυτούς πληροφορήθηκαν πως ο Κεμάλ Ατατούρκ, για τον οποίον ήταν περήφανοι, γεννήθηκε και έζησε στο χωριό τους έως την ηλικία τον 8 ετών. Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών ζούσε στην Χρυσαυγή και η γριά μαμή που τον είχε ξεγεννήσει, με το όνομα Φατμέ Χανούμ.


Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «SABAH», με τίτλο «Νέα συζήτηση για τον Ατατούρκ» που κάνοντας αναφορά στο ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος, φιλοξενεί απόψεις ιστορικών και ερευνητών που εμμένουν πως ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881 στην κοσμοπολίτικη τότε Θεσσαλονίκη και όχι στο ταπεινό χωριό του Λαγκαδά.


«Για την γενεαλογία και τη ζωή του με όλες τις λεπτομέρειες, έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες, με πολύτιμες πληροφορίες και έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.  Όλοι γνωρίζουμε πως ο Ατατούρκ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Εμείς ως έθνος και ως κράτος  ανέκαθεν θεωρούμε αξιόπιστο το γεγονός αυτό» δήλωσε στην «Sabah» ο ιστορικός και ερυνητής δρ. Μεχμέτ Σαράι, κάνοντας λόγο για «γελοίους ισχυρισμούς» αυτών που υποστηρίζουν πως ο Κεμάλ κατάγεται από την Χρυσαυγή.


Αξίζει να αναφερθεί, πως το 1981 και με αφορμή τους …εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ, οι τότε βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως τη θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί την μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του, της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε στην τουρκική βιβλιογραφία.


Παρόλα αυτά, το ελληνικό κράτος επίσημα αποδέχεται την τουρκική θεωρεία πως η Θεσσαλονίκη είναι τόπος γέννησης του Κεμάλ και συγκεκριμένα το σπίτι της οδού Αγ. Δημητρίου, δίπλα στο σημερινό τουρκικό προξενείο.
protothema gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin