Tuesday, April 10, 2012

Ο Γιώργος Ζώης «μαθαίνει» την ελληνική κρίση στους Γάλλους ....

Το Φλεβάρη που μας πέρασε ο Γιώργος Ζώης, µαθητής του Αγγελόπουλου και του Γαβρά, κατέκτησε µε την ταινία του «Casus Belli» το πρώτο βραβείο στο Clermont Ferrand, το σηµαντικότερο φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους στην Ευρώπη.

Την προηγούμενη Παρασκευή,
το γαλλικό δίκτυο ARTE πρόβαλε την ταινία του Ζώη στο πλαίσιο αφιερώματος που πραγματοποιεί στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση (η προβολή θα επαναληφθεί στις 11 & 17/04). Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά. Γυρισµένο δυο χρόνια πριν, το «Casus Belli», µια ταινία 12 λεπτών για την κρίση και την εξαθλίωση, µοιάζει σήµερα προφητικό.
 Ο σκηνοθέτης θυµάται: «Οταν γύριζα τη σκηνή µε την ουρά του συσσιτίου, ένας πατέρας και µια κόρη µπήκαν στο πλάνο και περίµεναν τελευταίοι στην ουρά για να πάρουν φαγητό. Θεώρησαν ότι ήταν µια κανονική ουρά συσσιτίου ενώ δίπλα υπήρχαν ράγες, κάµερες, συνεργείο. Μπροστά στην ανάγκη της άµεσης επιβίωσης, οποιαδήποτε λογική κρίση και υπόθεση υποχωρεί. Ηταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι µυθοπλασία και ζωή ταυτίζονται».

Η ταινία του 30χρονου Ζώη προβλήθηκε σε αίθουσες της Γαλλίας, ταξίδεψε σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ από τη Μελβούρνη ως το Ντουμπάι ενώ έχει ήδη αγοραστεί εκτός από το ARTE και από τα NBC και CANAL+. Παρά τη διεθνή διάκριση, ο νεαρός σκηνοθέτης επιµένει πως θα συνεχίσει να ζει και να δηµιουργεί  στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Ζώης μιλά για την ταινία του στο Arte:

http://www.arte.tv/fr/Zoom---Casus-Belli---Court-circuit/6572230.html

Κώστας Μπουρούσης (PROTOTHEMA GR)
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin