Friday, January 13, 2012

Σε αδιέξοδο ο Γκρούεφσκι, βάλλει κατά όλων .....

-
Το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών σε όλους –Ελλάδα, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΗΠΑ, ακόμη και στον κ. Αντώνη Σαμαρά– επιστρατεύει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να αιτιολογήσει τις ισχνές, κατά τον ίδιο, πιθανότητες ολοκλήρωσης της ευρωατλαντικής και ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του. Την ίδια στιγμή, ενώ από κάθε πλευρά λαμβάνει το μήνυμα ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, σπεύδει να ακυρώσει την προσπάθεια του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας «χάσιμο χρόνου» τον νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Γκρούεφσκι παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων, στην οποία χαρακτήρισε μειωμένες τις πιθανότητες να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο, στο Σικάγο. «Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ήταν δίκαιη και θεμιτή, όμως ακούμε από όλες τις πλευρές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση», ανέφερε. Ακολούθως, επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα» και απέδωσε αυτή την αδυναμία «στην οικονομική κρίση, στο γεγονός ότι έχει προσωρινή κυβέρνηση, στον αυξημένο εθνικισμό και στο ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει ο κ. Σαμαράς», τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους δημιουργούς της εκκρεμότητας για το όνομα».
Εμμέσως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε θέμα διπλής ονομασίας, λέγοντας ότι η ελληνική θέση για «erga omnes», η οποία επαναδιατυπώθηκε στην επιστολή που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, «δεν επιτρέπει επίτευξη προόδου».
«Οι μεγάλες δυνάμεις είναι εντελώς αδιάφορες για το θέμα του ονόματος», συνέχισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. βολεύονται από την εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς έχουν αντιρρήσεις για επιπλέον διεύρυνση. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να πιέσουν την Ελλάδα, καθώς είναι χρονιά εκλογών και η ελληνική ομογένεια είναι πολυάριθμη και αρκετά κινητική.
Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε «σκέτη καταστροφή» την Ενδιάμεση Συμφωνία, καθώς, όπως είπε, «με αυτή μας κόλλησαν το όνομα ΠΓΔΜ και αλλάξαμε τη σημαία μας», πρόσθεσε όμως ότι η καταγγελία της από τα Σκόπια θα ήταν «ανεπανόρθωτο στρατηγικό λάθος».
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Μετά τη Χάγη
  2. “Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εάν τα Σκόπια δυναμιτίσουν με την προκλητικότητά τους την διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ”
  3. Ένα ρεπορτάζ από το Συνέδριο ΕΛΙΑΜΕΠ: «Τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ‏»
  4. Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη
  5. Χάγη πριν και μετά
  6. Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία
ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ  SITES):

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin