Wednesday, January 11, 2012

Η Θρακιώτικη τρέλα ξεχώρισε στα Ραγκουτσάρια Καστοριάς .....

Έτοιμες οι 450 στολές με θέμα «λεφτά να funk και οι κότες» για το 
καρναβάλι της Ξάνθης

Στα Ραγκουτσάρια, το καστοριανό καρναβάλι που ξεκινά την Πρωτοχρονιά και κορυφώνεται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου, έδωσε δυναμικό παρόν για πρώτη χρονιά φέτος μία ομάδα 40 Κομοτηναίων, που παρέλασε και ξεχώρισε χάρη στη …θρακιώτικη τρέλα της. Το έθιμο δεν είναι άλλο από ένα καρναβάλι που όμως έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στα Ελληνορωμαϊκά χρόνια και κατόρθωσε παρά τις αντιξοότητες να επιβιώσει στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική περίοδο. Το αρχικό όνομα του εθίμου ήταν «τσαρανιασμένοι ραγκουτσάρηδες», που σημαίνει οι βαμμένοι με μαύρο χρώμα στο πρόσωπο και το σώμα. Η αποστολή των Κομοτηναίων μπορεί να μην βάφτηκε στα μαύρα, αλλά κατάφερε να κάνει αίσθηση στους ντόπιους με τη διάθεση και φυσικά με τις πολύχρωμες στολές τους που είχαν ως θέμα τη «Λαίδη Γκαγκα στην αρχαία Αίγυπτο». 
 
Μέλη της trelacademy συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό και είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο
 
Η ιδέα για συμμετοχή στο καστοριανό καρναβάλι δόθηκε από άτομα, που κατάγονται από την Καστοριά, αλλά μένουν στην Κομοτηνή και είναι μέλη της ομάδας trelacademy. Η αποδοχή της ιδέας αντάμειψε τους συμμετέχοντες που έζησαν τον ξέφρενο τριήμερο εορτασμό μαζί με καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα. Η κορύφωση των Ραγκουτσαριών έγινε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου με την μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού, στην πόλη της Καστοριάς, όπου έλαβε μέρος η αποστολή της trelacademy. Είναι η γνωστή “Πατερίτσα”. Παρέες καρναβαλιστών παρέλασαν στους δρόμους υπό τους ήχους των χάλκινων. Μεταμφιεσμένοι σατίρισαν πρόσωπα από την επικαιρότητα. Τα μπουλούκια κατέληξαν στην πλατεία Ντολτσό, όπου έκλεισε  με ξεφάντωμα, οι τριήμερες εκδηλώσεις του καστοριανού καρναβαλιού.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κομοτηναίοι είχαν συνάντηση και με τον δήμαρχο Καστοριάς, μετέφεραν δώρα και υλικό που τους παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Δήμο Κομοτηνής.  Ενθουσιασμένος ο δήμαρχος δεσμεύτηκε την επόμενη χρονιά να προσπαθήσει να καλύψει τη διαμονή των καρναβαλιστών από την πόλη μας.  
 
Περίπου 10.000 με 15.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι βρέθηκαν στην Καστοριά το τριήμερο των Φώτων, οπότε και αναβίωσαν τα Ραγκουτσάρια. Τα πρώτα αυτά στοιχεία  έδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού -Τουρισμού Καστοριάς Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία, κάνοντας τον απολογισμό του καρναβαλιού.  Ο Δήμος προγραμματίζει τον Οκτώβριο τη διοργάνωση ειδικής έκθεσης στην Αθήνα με θέμα τα Ραγκουτσάρια.
---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin