Monday, November 10, 2014

Κασίνης: Οι ΗΠΑ Πίσω Από την Ακύρωση του Τερματικού στο Βασιλικό

Πίσω από την υπαναχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό βρίσκονται οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για θέματα ενεργειακής πολιτικής, κ. Σόλων Κασίνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του κυπριακού καναλιού Σίγμα, ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί τη δημιουργία τερματικού στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτή ήταν η αφορμή παραίτησής του από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ. 

Το τερματικό πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος γιατί θα δείξει την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, ανέφερε, έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει με τερματικό και να αποτελέσει τον αεραγωγό των Αιγυπτίων για συντήρηση δύο δικών τους τερματικών.
Ερωτηθείς για το λόγο που οι ΗΠΑ επιθυμούν κάτι τέτοιο, ο κ. Κασίνης είπε ότι «θέλουν οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσουν το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι στην επιρροή της Δύσης».
Σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό φυσικού αερίου με τη βοήθεια σχιστόλιθων ο κ. Κασίνης είπε πως πρόκειται για μια μέθοδο χωρίς ουσιαστική συνδρομή που δημιουργεί οικολογικά προβλήματα.
Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Συμβούλευσε μάλιστα την Ελλάδα να προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας της με τις άλλες γειτονικές χώρες, την Αλβανία και την Ιταλία.
Ο κ. Κασίνης είπε τέλος ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στις παραβιάσεις επειδή είχαν κατά νου την τριμερή σύσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και ήθελαν να «δείξουν τα δόντια τους».
Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες πως ο στόχος για δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 [energia.gr]
10/11/14
----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin