Saturday, March 28, 2015

Συνομιλίες με «καθαρό τοπίο» το μήνυμα της Λευκωσίας σε ΗΠΑ

Νέα Υόρκη: Με «καθαρό τοπίο» και «χωρίς εκβιασμούς» θα γίνει εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Χριστοδουλίδης μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη παρακάθησε σε γεύμα με την αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γραμματείας του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «με την κ. Σπέχαρ συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου. Ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που υπήρχαν προ της διακοπής των συνομιλιών, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος κι απομένει να το δούμε στην πράξη. Υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις, αλλά αναμένουμε να τις δούμε. Κατά δεύτερον, αν επαναρχίσει ο διάλογος, να δούμε πώς θα προχωρήσει. Όλα θα κριθούν από τις προτάσεις που θα υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο τού αν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι».

Σε ερώτηση του «Φ» για τα αποτελέσματα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας (στη Ρωσία) έχει λήξει και σύντομα αναμένονται συγκεκριμένες εξελίξεις στα διμερή ζητήματα».

Εκτός από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν και να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Μετά τη συνάντηση, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «ήταν μία πάρα πολύ εποικοδομητική επικοινωνία για θέματα της Κύπρου, της Ομογένειας και του Πατριαρχείου. Αν μπορώ να πω κάτι σε προσωπικό επίπεδο, για μένα είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να έχω την ευκαιρία τέτοιων επισκέψεων και συζητήσεων, με ανθρώπους όπως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τον ευχαριστώ για την επίσκεψή του και του εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που προσπαθεί να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, για να βρεθεί η λύση του Κυπριακού. Ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τον λαό της Κύπρου και την Ελλάδα και απασχολεί την Ομογένεια και θα την απασχολεί συνέχεια μέχρις ότου λυθεί με τους όρους της δικαιοσύνης και του κοινού δικαίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά που συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν «αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «κατ’ αρχάς, μετέφερα τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κ. Αναστασιάδη. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για τον σεβασμιότατο, και από τον κυπριακό λαό, ο οποίος ενθυμείται με χαρά την πρόσφατή σας επίσκεψη στην Κύπρο, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές, να βρεθεί με τους εγκλωβισμένους μας και να τους στηρίξει στις δύσκολες συνθήκες που περνούν καθημερινά».

Τέλος, είπε ότι «με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνετε για την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα και να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία για ένα καλύτερο αύριο».

Συνάντηση και με τον Ρώσο Μόνιμο Αντιπρόσωπο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε, επίσης, στη Νέα Υόρκη  με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Νωρίτερα, την ίδια μέρα, είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, με τον οποίο συζήτησε το κυπριακό, τις κυπροϊσραηλινές σχέσεις και τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, χθες το βράδυ αναμενόταν να τιμηθεί με το Βραβείο Ευαγόρας Παλληκαρίδης από τον Παμπάφιο Σύνδεσμο Αμερικής και σήμερα θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Αύριο, θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στους εορτασμούς της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου, με αποκορύφωμα την παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η λεωφόρου του Μανχάταν.
 (Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη)
 www.philenews.com

28/3/15
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin