Wednesday, December 17, 2014

Ιωάννης Κασουλίδης: Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες όσων προτιμούν να πιστεύουν ό,τι ακούνε από τον κ. Νταβούτογλου παρά ό,τι ακούν από τον κύριο Βενιζέλο.

Δηλώσεις μετά από την Κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας (17.12.2014).


ΥΠΕΞ, Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014:
Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννη Μανιάτη και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γεώργιου Λακκοτρύπη μετά την Κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα. Υποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο Υπουργείο των Εξωτερικών τον αγαπητό μου φίλο, συνάδελφο Ιωάννη Κασουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, τον κύριο Γιώργο Λακοτρύπη. Και φυσικά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Γιάννη Μανιάτη, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε εδώ η πρώτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.

Στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον κύριο Κασουλίδη αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε και να οργανώσουμε την ολοκληρωμένη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας και θαλάσσιας πολιτικής. Και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας απόφασης οργανώσαμε σήμερα αυτή τη συνάντηση, ώστε να έχουμε ανταλλάξει όλες τις πληροφορίες, να έχουμε αξιοποιήσει όλα τα επίκαιρα στοιχεία, προκειμένου να χαράξουμε μία στρατηγική, η οποία είναι διπλή. Στρατηγική που αφορά την εξωτερική μας πολιτική αλλά και την πολιτική ασφάλειας. Στρατηγική που αφορά και την ενέργεια, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τις προοπτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας στις δύο χώρες αλλά και στον κοινό μας χώρο που είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Βεβαίως η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλες τις χώρες της περιοχής και για αυτό εμείς με συνέπεια, και η Ελλάδα και η Κύπρος, προωθούμε σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, τα οποία έχουν αυτό τον ειρηνικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύουν πολιτικά στη σταθερότητα και την ειρήνη σε μία περιοχή, η οποία, δυστυχώς, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην εστία πάρα πολλών κρίσεων. Πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό κρίσεων στην περιοχή αυτή, όπως βέβαια και στην ανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντησή μας έρχεται σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο και της Διακήρυξης του Καΐρου. Ξέρετε ότι είχαν προηγηθεί πάρα πολλές τριμερείς υπουργικές συναντήσεις. Έρχεται σε συνέχεια των τριμερών συναντήσεων Ελλάδος –Κύπρου – Ισραήλ. Έρχεται σε συνέχεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Και βέβαια έρχεται στη συνέχεια πάρα πολλών επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολυμερές πλαίσιο ή σε στενότερο διμερές πλαίσιο που έχουν κάνει οι Υπουργοί Ενέργειας.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων είναι, βεβαίως, η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά που επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ από την άποψη αυτή να ελέγξουμε την βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων και να εντάξουμε σχέδια ειδικού ενδιαφέροντος, διμερούς, στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους. Και από την άποψη αυτή οι πρόσφατες συναντήσεις που είχαν ο κύριος Μανιάτης και ο κύριος Λακκοτρύπης με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κύριο Σέφκοβιτς, έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Μας ενημέρωσε η κυπριακή πλευρά για τις εν εξελίξει έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ενημερώσαμε την κυπριακή πλευρά για την πορεία της προκήρυξης θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Μας ενημέρωσε η κυπριακή πλευρά για τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της με χώρες της περιοχής. Και εμείς ενημερώσαμε την κυπριακή πλευρά για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, γιατί έχουμε εν εξελίξει εδώ και χρόνια διαβουλεύσεις με την Τουρκία, με την Αίγυπτο, με την Λιβύη. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη σύμβαση που έχουμε από το 1977 με την Ιταλία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε σύμβαση οριοθέτησης και της Α.Ο.Ζ. Και γενικότερα κάναμε μία επισκόπηση όλων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην ευρύτερη γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Θα θυμάστε, ίσως, ότι φέτος, στις αρχές του χρόνου, είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη μία πολύ φιλόδοξη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 4 κρατών του Βίζενγκραντ και των 3 χωρών των Βαλκανίων, που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ετέθη επί τάπητος η προοπτική ενός νέου διαδρόμου, του Κεντρικού Διαδρόμου. Τώρα συζητάμε πάνω στη λύση αυτή ή άλλες παραλλαγές, παρακολουθώντας, όπως είπα και πριν, από πολύ κοντά τις διεθνείς εξελίξεις και τις αποχρώσεις, τις λεπτές και πολύ συχνά ασαφείς ακόμα αποχρώσεις, αυτών που λέγονται διεθνώς, που παραπέμπουν σε κάποιους σχεδιασμούς και σε κάποιες σκέψεις. Σημασία έχει ότι λειτουργεί αυτή η ολοκληρωμένη συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου για θέματα θαλάσσιας πολιτικής, αρχής γενομένης από την ενέργεια.

Και σας θυμίζω ότι η συνεργασία αυτή έχει και άλλες πτυχές. Μία πολύ σημαντική πτυχή ήταν η Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση που υπογράψαμε με τον κύριο Κασουλίδη πριν από μερικούς μήνες εδώ, κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί σας θυμίζω ότι με τη σύμβαση αυτή στην πραγματικότητα εφάπτονται οι θαλάσσιες περιοχές των δύο χωρών που αντιστοιχούν στα FIR των Αθηνών και της Λευκωσίας. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το πώς αντιλαμβανόμαστε και τις σχετικές συμβάσεις του Σικάγου και του Αμβούργου.

Οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, ευοίωνες. Η ενέργεια, ούτως ή άλλως, βρίσκεται στο υπόστρωμα όλων των γεωπολιτικών σχεδιασμών και αναλύσεων ιστορικά, αυτό ισχύει και τώρα. Βέβαια δεν είμαστε μονοδιάστατοι, ούτε σκεπτόμαστε με ένα αυτοματοποιημένο τρόπο, προσπαθούμε να ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες και να τις συνθέσουμε, γιατί η ανάλυση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη συλλογή πληροφοριών και πιστεύω ότι κινούμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή και ασφάλεια στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε χαράξει.

Υποδέχομαι, λοιπόν, με πολύ μεγάλη χαρά τον κύριο Κασουλίδη και τον κύριο Λακκοτρύπη. Εκφράζω και τα αισθήματα του Γιάννη Μανιάτη και παρακαλώ τον κύριο Κασουλίδη να πάρει το λόγο.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Βαγγέλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους, τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Ενέργειας, κύριο Μανιάτη, για τη διευθέτηση της σημερινής συνάντησης, που μας έδωσε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής. Ήταν μία από τις αποφάσεις που είχαμε πάρει κατά την τελευταία επίσκεψή μου εδώ και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, προς επίτευξη κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ακόμα μία έμπρακτη εκδήλωση της βούλησης Κύπρου και Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής. Τομείς οι οποίοι ενδιαφέρουν άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι χώρες μας έχουν τη δυνατότητα με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και ενέργειες, να συνεισφέρουν στην ενεργειακή της ασφάλεια.

Κοινές είναι επίσης οι προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής και ευημερούσας Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να αποκλείσουμε καμία χώρα, φτάνει οι χώρες να μην αποκλείουν τους εαυτούς τους με πολιτικές που εχθρεύονται άλλες χώρες. Όλες οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενες το θαλάσσιό τους πλούτο προς το συμφέρον και την ευημερία των λαών μας.

Όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας αποτέλεσαν αφορμή συνεργασίας των δυνάμεων της Ευρώπης και συνέθεσαν το πλαίσιο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι υδρογονάνθρακες μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο καταλυτικό τρόπο και στη περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου.

Βεβαίως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής Α.Ο.Ζ.. Στο σημείο αυτό θα ήθελα ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο για τη συνεχή υποστήριξή της, αλλά και για τις έμπρακτες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος αυτού.

Πιστεύω ότι όσο πιο λίγα λέμε στο στάδιο αυτό, τόσο το καλύτερο, γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις λόγω των τουρκικών προκλήσεων και του καθολικά αποδεκτού γεγονότος ότι δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμού.
Επιθυμία μας και στόχος μας παραμένει η επιστροφή στο διάλογο, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος από την Κυπριακή Α.Ο.Ζ. και να μην επαναλάβει τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τους φυσικούς πόρους της Κύπρου, έχουν ήδη διασφαλιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπου υπάρχει σύγκλιση ως προς το ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και θα κατανέμονται κατά δίκαιο τρόπο προς όφελος όλων των Κυπρίων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε, κύριε Υπουργέ για τα όσα είπατε για τη στάση της Ελλάδος σε σχέση με την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, μέσω της παρουσίας του Μπαρμπαρός στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Υπενθυμίζω ότι ενεργούμε πάντοτε σε στενή συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή Κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσουμε, με στόχο πάντα τη προάσπιση της υπόστασης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όπως είπαμε στη σχετική κοινή ανακοίνωσή μας από τις Βρυξέλλες με τον κύριο Κασουλίδη, τούτου διασφαλιζομένου, στόχος μας είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, όπως ακριβώς έχει πει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίον περιμένουμε με το καλό να επιστρέψει από τη Ν. Υόρκη και να αναλάβει τα καθήκοντά του στη Μεγαλόνησο.

Και με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου και εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, να απευθύνω ευχές για πλήρη ανάρρωση και ταχεία ανάληψη των καθηκόντων αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για τα σημεία σύγκλισης. Αν υπάρχει πρόοδος, συγκεκριμένη πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τη Τουρκία; Αν μπορούμε να μάθουμε λεπτομέρειες για τη φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης και επίσης να ρωτήσω την κυπριακή Κυβέρνηση αν οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν στο οικόπεδο 9 και τον Ιανουάριο από τη κοινοπραξία της ΕΝΙ.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί για να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Όπως είπα, στόχος είναι η επιστροφή στις συνομιλίες. Ναι, θα συνεχιστεί ασφαλώς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα μέρος της κοινής γνώμης της Κύπρου και των μέσων ενημέρωσης υπάρχει η ανησυχία, ίσως και το παράπονο, που προκύπτει από τη συνάντηση κορυφής που έγινε πρόσφατα εδώ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου προέτρεπαν την ελληνική Κυβέρνηση με τη φράση «ελάτε να τα βρούμε εμείς στο Κυπριακό και να εκμεταλλευτούμε μαζί τους φυσικούς πόρους». Μίλησε για την πύλη προς την Ασία και την πύλη προς την Ευρώπη, την οποία την έχουμε εμείς και εκείνοι έχουν την άλλη. Αυτό είναι δικαιολογημένο, το παράπονο και η ανησυχία από κυπριακής πλευράς, ότι περίπου η Τουρκία θέλει να τραβήξει την Ελλάδα σαν εγγυήτρια δύναμη στο να πάρουν μαζί κάποιες αποφάσεις που ίσως σε αυτές να μην συναινεί και η Κυπριακή Δημοκρατία;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι ο Πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας μόνο αφού επισκεφτήκαμε την Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου. Συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κασουλίδη, και τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων και από κοινού κρίναμε ότι η πραγματοποίηση του Συμβουλίου αυτού, άρα και η απευθείας συζήτηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών, θα μας παρείχε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε εμείς οι ίδιοι με τον πιο αυθεντικό και σαφή τρόπο τις θέσεις, όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ΄ εντολή της οποίας ενεργούμε, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το σεβασμό όμως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη που έδωσε, μάλλον στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα, πρέπει να συγκριθούν με αυτά που είπα ο ίδιος επισκεπτόμενος μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 29 Νοεμβρίου, την Άγκυρα, όπου μέσα στην Άγκυρα, στο Άνκαρα Παλάς, διατύπωσα με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα την ελληνική θέση που είναι και κυπριακή θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση. Ότι υπάρχει μια προσβολή εν εξελίξει των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η αναγνώριση της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιθυμεί την ένταξή της η Τουρκία και πως προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η αποχώρηση του Μπαρμπαρός.
Εάν συγκρίνετε αυτά που είπα εγώ στην Άγκυρα με αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα και θα δείτε με πόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διατυπώθηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Μπορώ να πω και εγώ κάτι περιγραμματικά. Ρωτήσατε αν είναι δικαιολογημένα τα παράπονα και οι ανησυχίες μερίδας Κυπρίων ή ακόμα και Ελλαδιτών. Η απάντησή μου είναι πολύ σύντομη. Τα παράπονα δεν είναι καθόλου δικαιολογημένα. Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες όσων προτιμούν να πιστεύουν ό,τι ακούνε από τον κ. Νταβούτογλου παρά ό,τι ακούν από τον κύριο Βενιζέλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός φυσικού αερίου East-Med;

Ι ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχουμε τεκμηριώσει απολύτως σε επίπεδο τουλάχιστον προμελέτης την οικονομική βιωσιμότητα του East-Med και ταυτόχρονα την τεχνική του εφικτότητα. Και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο πριν λίγες μέρες είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί με τον κύριο Λακκοτρύπη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου του παρουσιάσαμε τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του East-Med. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο δείχνει ότι έχουμε πείσει τους εταίρους μας πως πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα μου επιτρέψετε μόνο να προσθέσω, ειδικά για τον East-Med, ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, σε μια ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη, σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, όπου εμφανίζεται η δυνατότητα να υπάρξει μια νέα πηγή τροφοδοσίας από την Ανατολική Μεσόγειο, με μια νέα όδευση μέσω του αγωγού East-Med και από έναν νέο προμηθευτή που θα είναι τα κυπριακά και τα ελληνικά κοιτάσματα και πιθανά τα ισραηλινά ή άλλων περιοχών. Κατά συνέπεια, αυτό συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως το δικό της συμφέρον που είναι η υποστήριξη του συγκεκριμένου αγωγού.

Γ. ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ: Νομίζω ότι αυτά που είπε ο φίλος ο Γιάννης μας έχουν καλύψει πλήρως. Να πω ότι έχουμε αρχίσει μια κοινή δράση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας βοηθήσει να εξετάσουμε σε βάθος αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή όλες τις επιλογές μας για βιώσιμη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας. Σήμερα πρέπει να τονίσω ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ευθυγραμμιστούμε πλήρως τόσο σε ότι αφορά τα Υπουργεία Ενέργειας αλλά και τα Υπουργεία Εξωτερικών. Και θέλω και από την πλευρά μου να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για τη φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την προσφυγή στις κάλπες το Μάρτιο, αν υπάρχει κάποια εμπλοκή στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και αν συνεχίζονται οι διαδικασίες. Και αν φοβάστε τελικά αν υπάρξει αλλαγή Κυβέρνησης στο Ισραήλ ότι μπορεί να διαφοροποιηθούν τα πράγματα;

Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχει συνέχεια των κρατικών πολιτικών. Εδώ πρόκειται για συνεργασία κρατών, δεν πρόκειται για συνεργασία Κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών εάν συζητήσατε άμεση συνάντηση τετραμερούς. Δηλαδή και τη συμμετοχή του Ισραήλ εκτός από την Αίγυπτο, άμεση συνάντηση, συνεργασία των 4 χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου;

Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άμεση τετραμερή με την έννοια αυτή δεν συζητήσαμε γιατί έχουμε ακόμη σε εκκρεμότητα την αντίστοιχη διαδικασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ. Αλλά συζητήσαμε την ιδέα να λάβουμε μια πρωτοβουλία, η οποία θα είναι ευρύτερα μεσογειακή. Ευχαριστούμε πολύ.

 mfa.gr
17/12/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin