Saturday, November 8, 2014

Σαμαράς: Κοινό μέτωπο με Κύπρο - Αίγυπτο για γεωπολιτική σταθερότητα

Θεμέλιο μίας πολυσήμαντης συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου γεωπολιτικής σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας, πόλεμο της τρομοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο...


«Αυτή τη συνάντηση τη χρωστούσαμε και οι τρεις στην ιστορία, για αυτό συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας που συνδέουνται με ρίζες ιστορικές. Μας συνδέουν κοινές και έντονες ανησυχίες για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ.Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ-αλ Σίσι.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Αίγυπτος η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Γι αυτό και ήταν γόνιμη και χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για θέματα που λέγονται: Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Λίβανος και το πολύπαθο πρόβλημα της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

«Γι αυτό και παίρνει πολύ σημαντικές διαστάσεις η συζήτηση για την επανένωση της Κύπρου κάτω από ένα μόνο κριτήριο, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την ιστορία. Τερματίζοντας τις απαράδεκτες ποροκλήσεις που γίνονται τελευταία σε βάρος της μεγαλονήσου», σημείωσε.

«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία, με διάρκεια και βάθος, ενισχύοντας και διευρύνοντας έναν κύκλο σχέσεων και επαφών. Δώσαμε κυρίαρχη σημασία στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, δηλαδή μία τρομοκρατία που απειλεί ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαθιδρύσει τον τρόμο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο για «τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Δώσαμε βάση στην ενεργειακή ασφάλεια και τις συνεργασίες στα θέματα υδρογονανθράκων. Ένας τομέας που θα συνεργατούμε προς όφελος των λαών μας, αλλά και του εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ. Και θέλω να γίνει καθαρό ότι σ' αυτή τη σχέση μεταξύ των τριών, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις, την Αίγυπτο στην ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει και οικονομικά και ηθικά και η Ελλάδα και η Κύπρος θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και θεωρούμε κρίσιμη τη διαμεσολάβηση και το ρόλο μας σε αυτή τη σχέση», σημείωσε.

Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες σταθεροποίσησης όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την έμπρακτη στήριξή του στο θέμα της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.
[ethnos.gr]
8/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin