Thursday, January 30, 2014

ΥΠΕΚΑ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη

ΥΠΕΚΑ, 30/1/14
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι μια σταθερή, ουσιαστική, προτεραιότητα της κυβέρνησης μας.

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Γιάννη Μανιάτη, είχαμε σήμερα εδώ, με τους συνεργάτες μας, μια σύσκεψη, προκειμένου να έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και την ίδια εικόνα για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και φυσικά για τα επόμενα στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των παραχωρησιούχων, όπως ακριβώς έγινε και για άλλες περιοχές.


Το σημαντικό είναι ότι σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές στο Ιόνιο και στη περιοχή νότια της Κρήτης έχουμε - σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές - τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο.

Αυτό μας γεννά εύλογη αισιοδοξία. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνουμε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μπορούμε όμως να πούμε ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, μέσα από το οποίο βγαίνουμε από την κρίση και στρεφόμαστε προς την πραγματική οικονομία. Γιατί αυτά που λέμε μπορεί να φαίνονται αόριστα ή να κινούνται σε ένα υψηλό επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών που έχει ιδρυθεί.

Άρα, είναι αυτή τη στιγμή η συζήτηση διπλή. Και συζήτηση πολιτική για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και συζήτηση οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική για το αντίκρισμα που θα έχει όλη αυτή η προσπάθεια. Η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και αυτό φαίνεται όχι μόνο στις έρευνες, φαίνεται και σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε σε σχέση με τους αγωγούς. Και θα συνεχίσουμε σε στενή συνεργασία τα δύο Υπουργεία προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, μας δίνεται η ευκαιρία να μετάσχουμε σε μια σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες ανοίγουν νέες δυνατότητες.

Η Ελλάδα είναι ένας διεθνής παράγοντας στα θέματα αυτά, που κινείται με ισορροπία, με εντιμότητα, με διαφάνεια, ένας παράγοντας σταθερότητας - όπως συμβαίνει γενικότερα στη διεθνή πολιτική της στάση - και αυτό νομίζω ότι εκτιμάται και θα εκτιμηθεί από όλους εκείνους που πολιτικά ή οικονομικά έρχονται μαζί μας σε επαφή και συμφωνούν μαζί μας γιατί ξέρουμε να τιμούμε όλους τους εταίρους μας και όλες τις συμφωνίες μας.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως είπε και ο Κ. Αντιπρόεδρος παραλάβαμε την επεξεργασία των δεδομένων από την νορβηγική εταιρεία PGS και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε πια και αποδεδειγμένα αισιόδοξοι ότι στην περιοχή την οποία διερευνήσαμε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, τα δεδομένα αυτά, που για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεση του, θα τύχουν επεξεργασίας με τη συνεργασία της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού κρατικού ινστιτούτου πετρελαίου του BEICIP, μαζί με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στη περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με μια τάξη μεγέθους δέκα έως δεκαπέντε τεμαχίων.

Άρα στη πραγματικότητα η Ελλάδα προχωράει με πολύ σαφή τεκμηριωμένο τρόπο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε πει από την αρχή, ώστε να αποκτήσουμε το ρόλο που αναλογεί στη γεωφυσική και γεωλογική δομή μας σε σχέση με το ενεργειακό γίγνεσθαι.

Αυτό που, επίσης, έχει σημασία είναι ότι για πρώτη φορά, χθες, παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο μια πλήρης βάση δεδομένων με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στο Όσλο να δημιουργηθούν τέσσερα data rooms, τέσσερις αίθουσες, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αρχίσουν να έχουν πληροφόρηση, προκειμένου να αναδείξουμε την ελκυστικότητα του ελλαδικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ολοκληρώνουμε, λέγοντας ότι με την παρουσία και των δικών μας ανθρώπων στα παγκόσμια συνέδρια που γίνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε αυτές τις προοπτικές της πατρίδας μας, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ

ypeka.gr
30/1/14

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin