Monday, July 8, 2013

Μεταναστευτικό πρόγραμμα Αυστραλίας 2013-2014

Το Μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας για μόνιμη παραμονή το 2013-2014 ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει το ίδιο με πέρυσι στα 190.000 άτομα. Η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι ότι 700 θέσεις από την κατηγορία ειδικευμένων εργαζομένων μετατοπίζεται στην κατηγορία οικογενειακής επανένωσης. Ακολουθεί αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη και ανακυκλωμένη μετανάστευση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το Μεταναστευτικό Πρόγραμμα της χώρας προβλέπει σε δύο κύριες μορφές μόνιμης παραμονής, μέσω οικογενειακής επανένωσης (60.885 βίζες) και μέσω εξεύρεσης εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης (128.550 βίζες), ενώ για πρώην κατοίκους που δεν είχαν πάρει υπηκοότητα θα δοθούν 565 θέσεις. 


Στο τομέα οικογενειακής επανένωσης συμπεριλαμβάνονται αρραβωνιασμένοι και αντρόγυνα (46.325 βίζες), παιδιά (3.850 βίζες), γονείς (8.725 βίζες), υπερήλικες και ανήμποροι θείοι και ορφανά ανίψια και λοιποί συγγενείς (1.285 βίζες). Το κόστος μίας αίτησης για επανένωση ζευγαριών κυμαίνεται μεταξύ 4.020 έως 5.965 δολάρια σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο του υπουργείου μετανάστευσης από την 1/7/2013.

Συνήθως απαιτείται διάστημα 5 έως 12 μήνες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων. Πέρυσι για επανένωση ζευγαριών κατατέθηκαν 59.600 αιτήσεις και άλλες 44.925 είναι στη σειρά προτεραιότητας. Για επανένωση των γονέων έγιναν 16.000 αιτήσεις.
Η βίζα αυτή είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία το κόστος της αίτησης είναι 4.885 δολάρια και περιμένεις μέχρι να εξεταστεί η αίτησή σου γύρω στα 15 χρόνια, αν ακόμα ζεις! Παραμονή θα πάρουν 2.000 άτομα. Στην σειρά προτεραιότητας περιμένουν 41.060 γονείς. Τα υπόλοιπα 6.725 στη δεύτερη κατηγορία θα σταθούν οι «τυχερά» αφού οι αιτήσεις τους θα κάνουν να εξετασθούν λιγότερο από ένα χρόνο. Το κόστος μιας τέτοιας αίτησης για μόνιμη παραμονή φθάνει τα 45.310 δολάρια! Στην κατηγορία των παίδων και στους λοιπούς συγγενείς έγιναν 8.700 αιτήσεις ενώ 6.500 περιμένουν στους γραφειοκρατικούς φακέλους του υπουργείου. Το κόστος των αιτήσεων 4.590 δολάρια. 

Στον τομέα εξεύρεσης εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης, (125.550 βίζες) δίνονται άδειες παραμονής σε δυναμικούς κλάδους, όπου το κεφάλαιο σημειώνει ορμητική ανάπτυξη και απαιτεί άμεσα εργατικά χέρια με επιστημονική ειδίκευση σε τομείς όπως οι κατασκευές η υγεία, η εξόρυξη κλπ. Για το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων (82.000 βίζες) όταν εγκριθούν, το κόστος της κάθε μιας για φέτος μαζί με άλλα σχετικά έξοδα θα φτάσει τα 8.840 δολάρια. Για τις υπόλοιπες (46.550 βίζες) οι οποίες θα δοθούν απευθείας με επιχειρηματική υποστήριξη και ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών θα είναι έξω από τα αστικά κέντρα, το κόστος, συμπεριλαμβανομένων και άλλων εξόδων, θα φτάσει τις 13.110 δολάρια, ενώ για τον συνοδό του κάθε αιτούντα είναι 4.250, δηλ. συνολικά 17.360 δολάρια. Στην χώρα, αν και παρουσιάζεται σαν μια καλή οικονομία, εντούτοις υπάρχει κοινωνική ανισότητα και τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα πολύ δύσκολα μπορούν να τα ξεπεράσουν και να σταθούν πάλι στα πόδια τους. Τα δημοτικά τέλη, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, τα ενοίκια, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολικά δίδακτρα και τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και αυτή την χρονιά. Η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η μερική απασχόληση τραβούν την ανηφόρα επίσης το τελευταίο διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο αναχωρούν και επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους 87-90 χιλιάδες εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υψηλού επιπέδου, σε όλους τους τομείς της παραγωγής. «People our business» είναι το σλόγκαν του υπουργείου Μετανάστευσης το οποίο θα εισπράξει κοντά στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι 4.700 δηλωμένοι «ατζέντηδες μετανάστευσης» θα εισπράξουν πάνω από $1 δις από όλες τις προσωρινές και μόνιμες βίζες παραμονής. 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Κάθε χρόνο δίνονται χιλιάδες άδειες προσωρινής παραμονής με δικαίωμα εργασίας. Πέρυσι το υπουργείο σε συνεργασία με τους «πράκτορες μετανάστευσης»» επέτρεψαν σε πάνω από 1.132.450 άτομα (συν τους 633.000 Νεοζηλανδούς που έχουν ελεύθερη είσοδο) δηλαδή συνολικά 1.765.450 προσωρινούς μετανάστες να εισέλθουν στην χώρα. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι παρακάτω.
Προσωρινή παραμονή για σπουδές: Για το 2012-2013 φοιτητικές βίζες κρατούσαν μέχρι 31 του Μάρτη 332.470 άτομα. Οι περισσότεροι κατά 80% φοιτούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάποιοι άλλοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μερικοί σε κολλέγια εκμάθησης της γλώσσας. Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα εργασίας 20 ώρες την εβδομάδα και οι πιο πολλοί εξαναγκάζονται να κάνουν «μαύρη εργασία». Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χρεώνουν από 25-40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και απαιτούν προκαταβολή (σε τράπεζα) για δίδακτρα έξι μηνών. 
Δεύτερη κατηγορία είναι η «εργασία και τουρισμός»: Περίπου 223.000 άτομα να κρατούν αυτή τη βίζα. Η Αυστραλία έχει συνάψει διακρατικές συμφωνίες με 28 χώρες στον τομέα αυτόν. Οι δεκαεννέα χώρες έχουν απεριόριστο αριθμό «επισκεπτών», (συμπ. Βέλγιο – Καναδάς – Κύπρος – Δανία – Εστονία – Φιλανδία – Γαλλία – Γερμανία - Χονγκ Κόγκ – Ιρλανδία – Ιταλία – Ιαπωνία – Κορέα – Μάλτα – Ολλανδία – Νορβηγία – Σουηδία – Ταιβάν - Αγγλία), ενώ οι άλλες εννιά έχουν προσδιορισμένο αριθμό, πχ. Τουρκία – Μαλαισία – Ινδονησία - Νέα Γουινέα και Μπαγκλαντές από εκατό, Αργεντινή και Ταϊλάνδη από πεντακόσιους, Χιλή, χίλιους πεντακόσιους και Αμερική με απεριόριστο αριθμό. Η Αυστραλία ανακοίνωσε οτι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα για να έρχονται ετησίως πεντακόσια άτομα με αυτή τη βίζα. Η διάρκειά της είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να είσαι κάτω από 30 χρονών όταν υποβάλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα κάθε ημέρα με καινούργιο εργοδότη αλλά όχι με κάποιον περισσότερο από έξι μήνες. Οι εποχιακές εργασίες για συλλογή φρούτων και λαχανικών, η αλιεία, τα φαστφουντάδικα και τα εστιατόρια, είναι οι χώροι που προσφέρονται κατά πλειοψηφία για φθηνά μεροκάματα και «μαύρη εργασία». Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία για τις στατιστικές υπηρεσίες δεν υπάρχει και είναι αόρατο το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύει χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα! Οι εργατικές δυνάμεις της ομογένειας είναι ανάγκη να καταδικάσουν την πρακτική πολιτικών δυνάμεων και άλλων φορέων που παίζουν το ρόλο μεσάζοντα για την εργοδοσία στο να βρίσκει φτηνούς εργάτες. 

Στην τρίτη και πιο κερδοφόρα κατηγορία κατατάσσονται οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι με επιχειρηματική υποστήριξη. Η διάρκεια της λεγόμενης «βίζας 457» είναι έως τέσσερα χρόνια. Είναι γεγονός και αληθεύουν τα στοιχεία ότι υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που «χρειάζεται» η χώρα. Π.χ. γιατροί, μηχανικοί, προγραμματιστές κλπ. Όμως η έλλειψη υψηλού ειδικευμένου προσωπικού δημιουργείται λόγω των μεγάλων ταξικών φραγμών που μπαίνουν από νωρίς στα εκπαιδευτικά συστήματα της χώρας. Κι εδώ κριτήριο είναι το μεγάλο κόστος που πρέπει να επενδύσει μια επιχείρηση για να εκπαιδεύσει νέους εργαζόμενους, ενώ εξασφαλίζει κέρδος όταν έρχεται ειδικευμένο προσωπικό έτοιμο από κάποια άλλη χώρα. Άλλωστε η μαζική είσοδος τέτοιου εργατικού δυναμικού σε μια χώρα είναι πολύ βολική για το κεφάλαιο αφού συμπιέζει περαιτέρω τις αμοιβές των εργαζομένων. Μέχρι 31 Μάρτη 2013 είχαν δοθεί 190.920 τέτοιες βίζες σε αιτούντες και συνοδούς, ενώ την ίδια βίζα κρατούσαν κοντά τα 300.000 άτομα από περασμένες χρονιές. Αγγλία, Ινδία, Ιρλανδία, Φιλιππίνες, Αμερική και Κίνα τροφοδότησαν με φτηνή εργατική δύναμη τα μονοπώλια της Αυστραλίας, και όχι μόνο, για ακόμα μία χρονιά.
Με τα νέα σχέδια που προωθούνται, οι μεγάλες επιχειρήσεις με επένδυση άνω των 2 δις. δολάρια και με προσωπικό άνω των χιλίων πεντακοσίων ατόμων θα έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν απεριόριστο αριθμό εργαζομένων με προσωρινή παραμονή, και θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό με μισθούς που θα έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο και θα είναι το ίδιο για τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Το συμφωνητικό του πακέτου θα προϋποθέτει συνεργασία πολλαπλών εταίρων (υπερεργολάβοι) και όλοι μαζί θα φροντίσουν για την μεσαιωνική μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων. Με το νέο αυτό τερατούργημα οι κεφαλαιοκράτες θα εξασφαλίζουν εργάτες που θα πληρώνουν όσο θέλουν, θα τους απολύουν και θα τους προσλαμβάνουν όποτε θέλουν, θα καθορίζουν τα ωράρια, τα καθήκοντά τους, τις άδειες τους και όλο το καθεστώς εργασίας όπως θέλουν. Η δήλωση της Τζίνας Ράινχαρτ μεγιστάνα πλούτου στο τομέα της εξόρυξης για να εισάγονται αφρικανοί εργαζόμενοι μετανάστες και να πληρώνονται με 2-3 δολάρια την ώρα είναι και στα μελλοντικά σχέδια όλων των μεγαλοεργοδοτών. 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ογδόντα τοις εκατό των προσφύγων στην Αυστραλία προέρχονται από μόλις πέντε χώρες, Αφγανιστάν(1.195), Πακιστάν(520), Ιράν(2.144), Σρι Λάνκα(1.969) και Ιράκ (464). Χώρες όπου εκδηλώθηκαν στρατιωτικές επεμβάσεις, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν οι Αυστραλιανές κυβερνήσεις, χώρες με υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, χώρες που οι άνθρωποι ζουν με τον συνεχή φόβο της βίας και του θανάτου.
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μέχρι 30/4/2013 που έχουν έρθει με σαπιοκάραβα ανερχόταν στους 8.797, μεταξύ αυτών και 1.632 παιδιά,ενώ περίπου 7.100 έχουν έρθει αεροπορικώς και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Για το 2013-2014 θα δοθούν άδειες εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και παραχώρηση πολιτικού άσυλου σε 20.000 άτομα, την στιγμή που έγιναν την περασμένη χρόνια 55.000 αιτήματα.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και εδώ κάνει χρυσές δουλειές αφού ζητά από τους πρόσφυγες αν καταθέσουν αίτηση έξω από την χώρα να πληρώσουν για άδεια με βίζα παραμονής και χορηγό εργοδότη 19.125 δολάρια. Μέσα στην χώρα οι πρόσφυγες κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το 56% μέχρι τρείς μήνες και το 44% πάνω και από δύο χρόνια, έως ότου εκδικαστούν τα αιτήματά τους για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς την Αυστραλία, αυξήθηκε. Το 2011-2012 εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία 312 άτομα, ενώ για το 2012-2013 μέχρι τέλη Δεκέμβρη εγκαταστάθηκαν ακόμα 260 άτομα. Επιπλέον, πήραν μόνιμη παραμονή ακόμα 119 Έλληνες που ήδη ζούσαν στη χώρα. Από αυτούς εγκαταστάθηκαν στις παρακάτω Πολιτείες: NSW 216, VIC 307, QLD 37, SA 28, WA 20, TAS 8, NT 63 και ACT 12. Ακόμα 124 Έλληνες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν από την Νέα Ζηλανδία. 
Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται και σε αυτούς που αναγνωρίζονται Αυστραλοί κάτοικοι και που ζούσαν στην Ελλάδα αλλά επέστρεψαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας από την χώρα, συνολικά 984 άτομα. Μεγάλος είναι και αριθμός αυτών που επέστρεψαν για μικρό χρονικό διάστημα 26.222. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους παραπάνω τελικά έμειναν στην χώρα 3.126 άτομα. Από αυτούς που ήρθαν σαν επισκέπτες με τουριστική βίζα 9.730 άτομα συνολικά (πέρυσι-7.938), έμειναν 1.150 άτομα, ενώ σε 420 άτομα το υπουργείο παραχώρησε έγγραφα ειδικής παραμονής έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Περίπου 450 άτομα παραμένουν στην χώρα και θεωρούνται παράνομοι μετά την ημερομηνία λήξης της βίζας τους. Οι νεοφερμένοι με προσωρινή παραμονή και άδεια εργασίας που ήρθαν πέρυσι εγκαταστάθηκαν στις παρακάτω Πολιτείες: NSW 239, VIC 338, QLD 29, SA 29, WA 23, TAS 8, NT 70 και ACT 10. Για το 2012-2013 και μέχρι τέλη Δεκέμβρη, προσωρινές άδειες παραμονής για εργασία πήραν 450 άτομα (πέρυσι-377), και στα 320 από αυτά τους δόθηκε η βίζα 457 που έχει υσχύ έως 4 χρόνια (πέρυσι-160). Για σπουδές πήραν άδεια προσωρινής παραμονής 870 άτομα (πέρυσι-587). Το μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαστών στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τις σπουδές σαν όχημα που θα τους δώσει δικαίωμα παραμονής στην χώρα. Ο συνολικός αριθμός των νεοφερμένων Ελλήνων με μόνιμη ή προσωρινή παραμονή με δικαίωμα εργασίας και αυτοί που αναγνωρίζονται σαν Αυστραλοί κάτοικοι και που ζούσαν στην Ελλάδα και ξαναεπέστρεψαν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2013 βάση τα υπάρχοντα στοιχεία κυμαίνεται μεταξύ επτά έως οκτώ χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των νεοφερμένων Ελλήνων με τα παραπάνω στοιχεία δεκαοκτώ μηνών αναμένεται να αυξηθεί όταν θα ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος 2012-2013 τέλος του Ιούνη. 

 ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδέσμων Αυστραλίας βρίσκεται στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων που έρχονται για εγκατάσταση στην Αυστραλία. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν με εκβιασμούς και απειλές το χτύπημα των συνδικάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μισθούς και συντάξεις πείνας.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από το ντόπιο εργοδοτικό κεφάλαιο και απαιτούμε για αυτούς ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση. Προσκαλούμε τους νέους μετανάστες Ελλαδίτες και Κύπριους που έρχονται στην Αυστραλία να γίνουν μέλη και να ενσωματωθούν στους εργατικούς συνδέσμους και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Αυστραλίας για αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα από τους εργατικούς συνδέσμους και τα ταξικά συνδικάτα της χώρας, είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η ταξική ενότητα Αυστραλών, νεοφερμένων Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, να δυναμώσει η πάλη στους χώρους δουλειάς.

Οι Εργατικοί Σύνδεσμοι στην Αυστραλία (Δημόκριτος, Πλάτων, Άτλας και Σωκράτης) απαιτούν και αγωνίζονται για διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και δωρεάν υποβολή όλων των αιτήσεων.
Πλήρη δικαιώματα στην αμοιβή την υγεία και πρόνοια από την πρώτη ημέρα σε όλους που τους δίνεται μόνιμη παραμονή.
Σε όσους δίνεται προσωρινή παραμονή πρέπει να ισχύουν αμοιβαίες συμφωνίες υγειονομικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα εθνικά συστήματα υγείας.
Σε περίπτωση που χάσουν την εργασία τους να έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.
Οι συντελεστές φορολογίας σε όλες τις βίζες προσωρινής παραμονής να μην διαφέρουν από αυτών των ντόπιων εργαζομένων.
Στους σπουδαστές να μην διαφέρουν τα ποσά πληρωμής διδάκτρων από αυτά των ντόπιων και να αγωνιστούν μαζί με τούς Αυστραλούς φοιτητές για την κατάργησή τους.

Κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων.
Κανένας διαχωρισμός σε νόμιμους και παράνομους εργαζόμενους μετανάστες.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς σε όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.

*Ο Σταύρος Στρατέας είναι μέλος της Εργατικής Επιτροπής του Συνδέσμου «Δημόκριτος» της Μελβούρνης.

 http://neoskosmos.com
8/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin