Wednesday, December 5, 2012

Οι Νορβηγοί Συμβουλεύουν την Κύπρο για τα Έσοδα των Υδρογονανθράκων

Ο Σκάνκε διατέλεσε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας και είχε την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής και της επίβλεψης των επιχειρήσεων του Νορβηγικού Κρατικού Ταμείου Συντάξεων.
Ο κ. Σκάνκερ στη συνέντευξή του στον «Φ», δίνει έμφαση στη διαφάνεια όλων των διαδικασιών καθώς όπως δηλώνει «δίνει στο Ταμείο περισσότερη νομιμότητα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, και μπορεί να βοηθήσει επίσης σε μια πειθαρχία στη διαχείρισή του».


Ο Μάρτιν Σκάνκε, ένας από τους εμπνευστές του επιτυχημένου νορβηγικού μοντέλου στην αξιοποίηση των εσόδων από υδρογονάνθρακες μίλησε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος για τα θέματα αυτά που απασχολούν σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Σκάνκε διατέλεσε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας και είχε την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής και της επίβλεψης των επιχειρήσεων του Νορβηγικού Κρατικού Ταμείου Συντάξεων. Εξηγεί πώς λειτουργεί το «νορβηγικό μοντέλο», πώς συνδέεται το Ταμείο κοιτασμάτων με τον προϋπολογισμό και πόσο εφικτό είναι και ποιο το ρίσκο από αξιοποίηση εσόδων προκαταβολικά.

Ο κ. Σκάνκε, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα για πρώτη φορά στην Κύπρο, ξεκαθαρίζει ότι στην χώρα του το Ταμείο για τους υδρογονάνθρακες δεν είναι ένας «δεύτερος προϋπολογισμός» και εξηγεί: «Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο δεν πρέπει να αποτελεί έναν "δεύτερο προϋπολογισμό" για κάλυψη δαπανών που δεν καλύπτονται από τον συνήθη κρατικό προϋπολογισμό. Ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να είναι η διαδικασία που αφορά όλες τις εγχώριες δαπάνες και έργα που προωθούνται από την κυβέρνηση».

Τονίζει, ότι το «Νορβηγικό Μοντέλο Πετρελαϊκού Ταμείου» που θέλει και η χώρα μας να υιοθετήσει, προβλέπει «επενδύσεις μόνο στο εξωτερικό» και όχι επενδύσεις εντός της χώρας. Αυτό γίνεται «για τη διατήρηση της φύσης του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εγχώριες επενδύσεις, η εγχώρια κρατική ανάπτυξη, προσδιορίζεται από τη δημοσιονομική διαδικασία», εξηγεί.

Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «επιτρέποντας τις επενδύσεις των χρημάτων αυτών (σσ του Ταμείου) στην εγχώρια οικονομία θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία, δεδομένου ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν πολύ μεγάλη διακύμανση από έτος σε έτος. Επενδύοντας στο εξωτερικό, το Ταμείο θα βοηθήσει την απεξάρτηση της εγχώριας οικονομίας από τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η αστάθεια στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Ο κ. Σκάνκερ στη συνέντευξή του στον «Φ», δίνει έμφαση στη διαφάνεια όλων των διαδικασιών καθώς όπως δηλώνει «δίνει στο Ταμείο περισσότερη νομιμότητα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, και μπορεί να βοηθήσει επίσης σε μια πειθαρχία στη διαχείρισή του».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει ένα μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες να πηγαίνουν για εξόφληση των διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου, ο Νορβηγός τεχνοκράτης απαντά πως «η εξόφληση οφειλών, είναι σε γενικές γραμμές μια χρήσιμη στρατηγική για τη χρήση των πετρελαϊκών εσόδων, στις περιπτώσεις που τα επιτόκια στα δάνεια αυτά, είναι συνολικά πιο υψηλά από τα κέρδη που μπορεί να εξασφαλίσει ένα Ταμείο», για να συμπληρώσει ότι «σε άλλες περιπτώσεις, το Ταμείο δίνει στην οικονομία δυνατότητες ευελιξίας στην εφαρμογή πιο αποδοτικών οικονομικών πολιτικών».

(www.energia.gr, 05/12/2012)

.iene.gr
5/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin