Friday, November 16, 2012

Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζητά την ...αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
Την ώρα που η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι το αρμόδιο όργανο του Οργανισμού για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έγγραφό της προς τις ελληνικές Αρχές, επαναφέρει το θέμα της αναγνώρισης από τις ελληνικές Αρχές της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», μία βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σοφία Γιαννακάκη ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση. Στο έγγραφο της επιτροπής επισημαίνεται η απροθυμία της Ελλάδος να εκτελέσει τις καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε εναντίον της το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα, «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και «Εμίν και άλλοι» κατά Ελλάδος, με τις οποίες αποφάσεις η Ελλάδα υποχρεούται να αναγνωρίσει και να εγγράψει στο μητρώο των ελληνικών ενώσεων, τις προαναφερθείσες οργανώσεις, με το προσωνύμιο «τουρκικός».

Στο σχετικό έγγραφο, μεταξύ άλλων: 1) Γίνεται αναφορά στις σχετικές με την υπόθεση αποφάσεις υπ. αριθμ. 353/2012 και 24/2012 του Αρείου Πάγου, με έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές να κρατήσουν την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ενήμερη, ως προς τον αντίκτυπο στην ελληνική έννομη τάξη, στην προοπτική τού να επιτραπεί στις ενώσεις να ζητήσουν την εγγραφή τους στα μητρώα ενώσεων, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ιδιαιτέρως του άρθρου 11. 2) Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι εγγραφές των εν λόγω ενώσεων στα ελληνικά μητρώα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία εις βάθος εξέταση των αιτημάτων ενώσεων που έχουν προσφύγει κατά σχετικών αποφάσεων των δικαστηρίων σε εθνικό επίπεδο. 3) Υπογραμμίζεται η δέσμευση που επανέλαβαν οι ελληνικές Αρχές για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη αποκλείοντας κανένα μέσο για την υλοποίηση αυτού του στόχου, καλώντας τες να εξετάσουν κάθε δυνατό μέτρο που θα επέτρεπε στους προσφεύγοντες των τριών αυτών υποθέσεων να ζητήσουν νέα εγγραφή των ενώσεών τους στα μητρώα.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σοφία Γιαννακάκη για το θέμα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», μετά το έγγραφο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή των αποφάσεων σε βάρος της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αφού ερωτά για τον τρόπο εφαρμογής κάνει λόγο για ζήτημα αλλαγής της πολιτικής των αρμόδιων υπουργείων. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει: «Στις 24 Οκτωβρίου 2012, με έγγραφό της προς τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επανέφερε το θέμα της αναγνώρισης από την πολιτεία της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Στο εν λόγω έγγραφο γίνεται λόγος για απροθυμία της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα, "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" και "Εμίν και άλλοι" κατά Ελλάδος, βάσει των οποίων η Ελλάδα υποχρεούται να αναγνωρίσει και να εγγράψει στο μητρώο των ελληνικών ενώσεων, τις προαναφερθείσες οργανώσεις, με το προσωνύμιο "τουρκικός". Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δημιουργούν δεδικασμένο το οποίο το κράτος οφείλει να λάβει υπόψη στην εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Υπό την οπτική αυτή το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και εγείρει ζητήματα αλλαγής πολιτικής των αρμόδιων υπουργείων. Επειδή οι εν λόγω τοπικές μειονοτικές ενώσεις βάλλονται από πολλές πλευρές με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, και, επειδή η ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το δικαίωμα των μειονοτικών ομάδων στην ελεύθερη ίδρυση συλλόγων και να τηρήσει τις διεθνείς συμβατικές της υποχρεώσεις, ερωτάται ο κ. υπουργός: 
1. Ποια η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; 
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εφαρμογή το εν λόγω αποφάσεων του ΕΔΑΔ»;
16/11/12

2 comments :

  1. Επικρίσεις Ρουπακιώτη κατά βουλευτών της ΝΔ.....

    Την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, προκάλεσε η στάση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα καταψηφίσουν δύο άρθρα του νομοσχεδίου περι ναρκωτικών με το σκεπτικό ότι «εκχωρείται εθνική κυριαρχία».

    Πρόκειται για τα άρθρα 62 και 83 που υποχρεώνουν τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας να «αναψηλαφούν» αποφάσεις τους για τις οποίες εκφράζουν ενστάσεις τα ευρωδικαστήρια.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τα άρθρα ενισχύουν το «κράτος δικαίου», οι βουλευτές της ΝΔ όμως, αλλά και αυτοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λένε ότι «ανοίγουν τον δρόμο σε "Τουρκική Ένωση Θράκης" και άλλους να επαναφέρουν τις αλυτρωτικές τους απαιτήσεις».

    «Από την στιγμή που προσχωρήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας εκχωρήθηκε. Από την στιγμή που συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας εκχωρήθηκε» ανέφερε ο Α. Ρουπακιώτης, απευθυνόμενος σε όσους επικαλέστηκαν την εθνική κυριαρχία.

    «Φτάσαμε στο σημείο να προσδεθούμε στις απαιτήσεις των δανειστών μας, υπαχθήκαμε σε μια σύμβαση με το πιο σκληρό δίκαιο. Εκεί δεν χάσαμε εθνική κυριαρχία και την θυμηθήκαμε σήμερα;» αναρωτήθηκε.

    Όσον αφορά στα περι «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» ανέφερε ότι «αυτά ειλικρινά, δεν μπορω να τα παρακολουθήσω. Είναι πάνω από τις δυνατότητές μου. Δηλαδή τι μου προτείνετε; Μου λέτε πως για να μην επανέλθει μια Ενωση μετά από 10 χρόνια εμείς πρέπει να ξεχάσουμε το Κράτος Δικαίου».

    Για τα περί αιφνιδιασμού τους σχετικά με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που έκαναν λόγο βουλευτές της ΝΔ, ο Α. Ρουπακιώτης είπε ότι «όλο το νομοσχέδιο ήταν στο διαδίκτυο για διαβούλευση. Θα μπορούσατε να το δείτε. Επίσης θα μπορούσατε να έχετε καλέσει και εμένα σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας για να σας ενημερώσω».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63781768

    ReplyDelete
  2. Ρουπακιώτης: «Είμαι υπουργός της κυβέρνησης και ισοτίμως εισάγω διατάξεις».....Οξύνεται η «κόντρα» με τους βουλευτές της ΝΔ που του απηύθυναν «τελεσίγραφο» να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.....

    Από μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις των βουλευτών της ΝΔ με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη. Μετά την κατηγορηματική δήλωση του εισηγητή της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τον νέο κώδικα περί ναρκωτικών κ. Αν. Νεράντζη, ότι δεν θα αποδεχθεί τις προωθούμενες μειώσεις ποινών για χρήστες ναρκωτικών ούτε την δυνατότητα αναψηλάφησης υποθέσεων που έχουν κριθεί από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από ενστάσεις των εμπλεκομένων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τίθενται για άλλη μια φορά σε δοκιμασία οι αντοχές και η συνοχή της (συγ)κυβέρνησης.

    «Υποβάλλαμε προτάσεις γιατί πονάνε οι φυλακές και τις κρατάμε με το ζόρι. Θα έρθετε εσείς να την σταματήσετε αν υπάρξει κάποια έκρηξη; Την κατάσταση στις φυλακές την γνωρίζετε. Γιατί αντιδράτε;», διερωτήθηκε ο κ. Ρουπακιώτης κατά την συζήτηση επί των άρθρων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αναφορικά δε με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία θα μπορεί να προσφεύγει κάποιος επιδιώκοντας την αναψηλάφηση της υπόθεσής του η οποία έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια και με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από την ΝΔ ότι θα γίνει η χώρα μας νομαρχία της Ευρώπης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε μέχρι και τον Αλέξανδρο Παπάγο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε «εθνάρχη», οι οποίοι αναζήτησαν ερείσματα στην Ευρώπη και συνέδεσαν την Ελλάδα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Νομαρχία ήθελε να κάνει την Ελλάδα ο Παπάγος κι ο Καραμανλής; Νομαρχία θέλουν την Ελλάδα οι 15 υπουργοί που συνυπογράφουν το νομοσχέδιο;», διερωτήθηκε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε σηκώνοντας το γάντι που του έριξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές: «Αν μου απαντήσετε σε αυτό τότε θα πειστώ να αποσύρω την διάταξη».

    Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις του κ. Ρουπακιώτη με το κόμμα της ΝΔ είναι η δήλωσή του ότι «είμαι υπουργός που με πρότεινε ένα κόμμα από αυτά που συγκροτούν την κυβέρνηση και ισοτίμως εισάγω διατάξεις». Μάλιστα ενώπιον της διαφαινόμενης καταψήφισης κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου του, είπε με δηκτικό πνεύμα ότι: «Θα είμαι υπερήφανος και τυχερός αν …καταργήσετε το αποκαλούμενο πρωθυπουργοκεντρικό ή υπουργοκεντρικό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα μας».

    Πάντως, η τοποθέτηση του κ. Ρουπακιώτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ με τον κ. Νεράντζη να τον εγκαλεί ότι «δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα ένας υπουργός Δικαιοσύνης».

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498341

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin