Tuesday, November 27, 2012

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου και ΠΓΔΜ στα Σκόπια

Η προοπτική έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης  μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και ΠΓΔΜ, Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή και Νίκολα Πόποσκι αντίστοιχα, στα Σκόπια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συνάντηση, η επίσκεψη της κ. Μαρκουλλή αποτελεί έκφραση της προσήλωσης της Κυπριακής Προεδρίας στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς τις χώρες των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ επικεντρώθηκαν στην προοπτική έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, υπό το φως της επαναληφθείσας σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενόψει των συναντήσεων του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Δεκέμβριο. 
Προστίθεται ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση της ενταξιακής διαδικασίας και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη, τόσο για την περαιτέρω εμπέδωση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και την ενδυνάμωση της διεθνοτικής συνοχής όσο και για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Ένωσης και της διευρυνσιακής πολιτικής της προς τα Βαλκάνια.
Ο κ. Πόποσκι εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ θα καθοδηγηθούν από τα παραπάνω επιχειρήματα και από το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και πως το Δεκέμβριο θα λάβουν την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν επιτακτική ανάγκη και γι’ αυτό το λόγο η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να έχει προδραστική προσέγγιση προς όλες τις γειτονικές της χώρες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με καλή βούληση, για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων με στόχο τη μεταξύ τους διασύνδεση.
Ο Υπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του για εντατικοποίηση των υπό τον ΟΗΕ συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας και την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Από την πλευρά της, η Κύπρια ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας για την ενίσχυση της διαδικασίας διεύρυνσης και για την πρόοδο των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, στη βάση της εκπλήρωσης των κριτηρίων που έχουν τεθεί.
Η κ. Μαρκουλλή τόνισε επίσης τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. 
Στη συνάντηση, καταλήγει η ανακοίνωση, έγινε  επίσης λόγος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την περιφερειακή συνεργασία, ενώ ο Υπουργός Πόποσκι ενημέρωσε την Κύπρια ΥΠΕΞ για τις δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση της Προεδρίας της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη (SEECP) εκ μέρους της ΠΓΔΜ.
.kathimerini.com.cy
27/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin