Thursday, October 11, 2012

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας: Να αφήσουμε τη λογική του βαλκανικού παρελθόντος της περιοχής μας και να οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος

Απόσπασμα από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα, στις 11/10/12, σχετικά με τις εκθέσεις αξιολόγησης.
  • Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Πώς σχολιάζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις εκθέσεις αξιολόγησης για τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Τουρκία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο της διευρυνσιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εκθέσεις οι οποίες καταγράφουν ουσιαστικά τις απόψεις της Επιτροπής για την πορεία, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αυτών των χωρών στο πλαίσιο των προϋποθέσεων και των προαπαιτούμενων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες αυτές είναι σε διαφορετικό επίπεδο προόδου. Θα μπορούσαμε στη συνέχεια να μιλήσουμε για κάθε χώρα ξεχωριστά, συνολικά όμως πρέπει να σας πω ότι είναι μία διαδικασία για την οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τελικά τοποθετείται το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο έχει και την αρμοδιότητα για τη λήψη αποφάσεων στα θέματα αυτά.
Ως προς την ενταξιακή διαδικασία, γενικότερα, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων αυτών των χωρών. Αυτό το κάνουμε γιατί εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή μας να δημιουργήσουμε στα σύνορά μας μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών των χωρών αυτών και να έρθουν πιο κοντά στην Ευρώπη, να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή παρουσία στη γειτονιά μας. Είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, μία διαδικασία που την αντιμετωπίζουμε ως βήμα ειρήνης και σταθερότητας –το ξαναλέω αυτό και το τονίζω– για την οποία και η Ελλάδα εργάζεται πάρα πολύ εντατικά.

Όπως θα γνωρίζετε είναι στις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, η «Ατζέντα 2014» που στόχο έχει, ακριβώς, να δώσει δυναμική και να στρέψει το βλέμμα της Ευρώπης ξανά στην περιοχή μας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα λόγω της συγκυρίας, της οικονομικής κρίσης, διότι ακριβώς θέλουμε να δούμε να γίνονται βήματα προς τα εμπρός. Να μπορέσουμε να αφήσουμε τη λογική του βαλκανικού παρελθόντος της περιοχής μας και να οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, όλοι μαζί, κάνοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκπληρώνοντας τα απαραίτητα κριτήρια τα οποία είναι πρώτα απ’ όλα προς το συμφέρον αυτών, των ενδιαφερόμενων χωρών. Αυτά ως μία γενική τοποθέτηση και στη συνέχεια μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας............Ελληνικό ΥΠΕΞ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin