Tuesday, December 15, 2015

Παυλόπουλος: Η ΠΓΔΜ για να μπει στην ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την Ιστορία

Αυστηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ απέστειλε από τη Σόφια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ.

Στις δηλώσεις του μετά από την συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά, εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Και μιλάω για το ζήτημα της FYROM: Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως, να σέβονται την Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της ΕΕ με όρους παραχάραξης της Ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν».

Ειδική μνεία έκανε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ζήτημα χρημάτων, αλλά αντίθετα, ζήτημα αξιών και υπεράσπισης των ανθρώπων. «Δεν είναι νοητό να υπάρχουν κράτη, στο χώρο της Ε.Ε., τα οποία έχουν φοβικά σύνδρομα, κράτη τα οποία λένε, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα αυτό, κράτη τα οποία έρχονται και λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα σύνορά της» συνέχισε σε αυστηρό τόνο.

«Η πρώτη μας απαίτηση απέναντι στους εταίρους μας είναι αλληλεγγύη στο να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και την Δημοκρατία στο όνομα των προσφύγων» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και ανέφερε ότι «δεν τους καλέσαμε εμείς, ήρθαν από έναν άδικο πόλεμο, στον οποίο, δυστυχώς, η Διεθνής Κοινότητα έδειξε αρχικώς μία απίστευτη αδιαφορία, που την πληρώνουν όλοι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα».

   elzoni.gr
  15/12/15

-- 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin