Monday, November 30, 2015

Τα ανταλλάγματα της Τουρκίας από ΕΕ

Με σημαντικά κέρδη έληξε για την Τουρκία η χθεσινή Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τις προσφυγικές ροές.

Όπως έγινε γνωστό, τα ανταλλάγματα της Άγκυρας προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη είναι χρηματοδοτική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Αγκυρα.

Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται επίσης να καταργήσουν από τον Οκτώβριο του 2016 τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται. Ωστόσο, η δήλωση όπως τονίζεται δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (hotspots). Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη γιατί δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο της κοινής δήλωσης 11 παραγράφων.

Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης στην καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.

Τέλος, η Αγκυρα θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους.

Για ιστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε. χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε μια νέα αρχή. 

  elzoni.gr
  30/11/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin