Tuesday, November 17, 2015

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - δύο νεκροί

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Από τον ισχυρό σεισμό έχασαν τη ζωή της μια 60χρονη γυναίκα στην Πόντη Βασιλικής και άλλη μια γυναίκα από το χωριό Αθάνι, ενώ τέσσερα άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Νησιού.

Η 60χρονη έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.


Στη Λευκάδα αναμένεται ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται και η Ιθάκη, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»  πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Όπως σημείωσε «αυτή την ώρα μεταβαίνουν στη Λευκάδα και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης  ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ενώ μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων».

«Είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος

Οι σεισμολόγοι
Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση είχε ένταση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του χαμηλού εστιακού βάθος (πέντε χιλιόμετρα). Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την σεισμική δραστηριότητα και αυτό γιατί το ρήγμα των Ιονίων νήσων που ξεκινάει από τα ανοικτά της Ζακύνθου φτάνει στην Κεφαλονιά και καταλήγει στη Λευκάδα έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο,  ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

 tanea.gr
17/11/15
-------
 
  •     M 6.5 - Greece....26 km W of Lefkáda...local time: 09:10...

Magnitude    Mw 6.5
Region    Greece
Date time    2015-11-17 07:10:09.1 UTC
Location    38.80 N ; 20.40 E
Depth    10 km
Distances:

      285 km S of Tirana, Albania / pop: 374,801 / local time: 08:10:09.1 2015-11-17

    100 km SE of Kérkyra, Greece / pop: 27,003 / local time: 09:10:09.1 2015-11-17

    26 km W of Lefkáda, Greece / pop: 6,344 / local time: 09:10:09.1 2015-11-17

Source parameters reviewed by a seismologist
 emsc-csem.org
17/11/15

---


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin