Thursday, October 15, 2015

Προς το ευρώ τα Κατεχόμενα

Προς το ευρώ τα Κατεχόμενα
Η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ έχει ξεκινήσει στην κατεχόμενη Κύπρο, σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το «ναι».

Στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων τη Δευτέρα, υπήρξε μάλιστα συμφωνία για την ίδρυση επιτροπής σχετικά με τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την ΕΕ για τις εργασίες αυτές.

«Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα συσταθεί η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα» σημείωσε ο Ακιντζί.

Όπως είπε, στο θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την «πράσινη γραμμή».

Ο Ακιντζί είπε ότι και στις επαφές τους στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση ενώ χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση ad hoc επιτροπής.

  elzoni.gr 15/10/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin