Tuesday, October 13, 2015

Άγκυρα: Ο Ακιντζί αρχίζει να κατανοεί τις πραγματικότητες

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιλέγει να διατηρήσει σιγή ιχθύος σε ότι αφορά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις συνομιλίες αλλά εξακολουθεί να τονίζει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες την αμέσως επόμενη περίοδο είναι εφικτή.

Χθες το βράδυ, ο Μουσταφά Ακιντζί υπογράμμισε το παραπάνω σημείο ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει με μια λιτή απάντηση σε σχετικό ερώτημα ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, το γεγονός ότι οι δυο πλευρές ερμηνεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τη διζωνικότητα.


Την στιγμή που ο κ. Ακιντζί προέβη στην παραπάνω τοποθέτηση, η «Κ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες του τουρκικού προεδρικού, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να καλλιεργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την επικείμενη άφιξη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο βόρειο κομμάτι της Πράσινης Γραμμής.

Σε αντίθεση με τα θετικά μηνύματα του Μουσταφά Ακιντζί, πληροφορίες της «Κ» τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ότι αφορά τις προσεγγίσεις των δυο πλευρών στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας Τούρκος αξιωματούχος επισημάνει ότι «υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων, ο Μουσταφά Ακιντζί αρχίζει να κατανοεί τις πραγματικότητες του Κυπριακού και φυσικά τον βαθμό δυσκολίας του προβλήματος».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος πραγματοποιεί περιορισμένης έκτασης αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Πράσινη Γραμμή ενώ περιορισμένος είναι και ο αντίκτυπος της χθεσινής συνάντησης των δυο ηγετών στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο εξακολουθεί να έχει εστιασμένη την προσοχή του στο τρομοκρατικό χτύπημα της Άγκυρας.

«Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις συνομιλίες»


Σε μια σημαντική περίοδο για το Κυπριακό, η Άγκυρα στέλνει σημαντικά μηνύματα για το μέλλον των συνομιλιών.

Στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Τουρκοκυπρίων, Τουγρούλ Τουρκκές τοποθετείται επί των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο κ. Τουρκκές δηλώνει τα εξής: «Βλέπουμε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί και στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη συνεχίζονται σε καλό κλίμα. Ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα έχει συνέχεια».

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Τουρκκές προσθέτει: «Να μιλήσουμε πιο ανοιχτά. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα επαναλάβουν αυτή την φορά τις γνωστές πρακτικές τους. Ελπίζουμε ότι το καλό κλίμα θα φέρει καλά αποτελέσματα». 

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τουρκκές αναφέρθηκε στην σημασία της «ΤΔΒΚ» για την Τουρκία ως «ένα νέο τουρκικό κράτος». Η συνέχεια αυτού του «κράτους» φέρει ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Τουρκκές. Κατά την άποψη του, μέσα από την άρση των απομονώσεων αυτό το «κράτος» πρέπει να γίνει κομμάτι της παγκόσμιας κοινότητας.

  Του Νίκου Στέλγια
 kathimerini.com.cy 13/10/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin