Saturday, October 10, 2015

Αντιμέτωπη με τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση Τσίπρα - Ελάφρυνση χρέους ζητεί... ξανά το ΔΝΤ

Μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε απέναντι στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών και η πτώση των τιμών των μετάλλων οι οποίες δημιουργούν νέες προκλήσεις στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Ο Τόμσεν επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο εκτίμησε ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά μετά τη νέα συμφωνία.

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. «Καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη.

Παράλληλα, ο Τόμσεν προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ντράγκι για την Ευρωζώνη

Για την ενδεχόμενη ανάγκη ορισμένων αλλαγών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών και η πτώση των τιμών των μετάλλων μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στη Λίμα.

Οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές θέτουν νέους κινδύνους στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωζώνη θα αποδειχθεί «δυνατή» και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, όπως ακριβώς στοχεύαμε.

Ο Ντράγκι βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι για να καταστεί εφικτός ο άνωθεν προγραμματισμός, απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στη νομισματική πολιτική. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προσαρμόζοντας είτε το μέγεθος, είτε τη σύνθεση είτε και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να μην επαναπαυτούν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν τις εθνικές οικονομίες ανθεκτικές έναντι των εξωτερικών κινδύνων.

  elzoni.gr
  10/10/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin