Saturday, September 5, 2015

Νέα συμβόλαια για συντήρηση μνημείων στα κατεχόμενα (Από το UNDP)

To Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπέγραψε πρόσφατα δύο νέα συμβόλαια για την ετοιμασία σχεδίων για μέτρα έκτακτης ανάγκης και για έργα συντήρησης, στο μέλλον, για πέντε συνολικά χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν έργα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Αυτό, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του UNDP, έγινε κατορθωτό με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, ετοιμάζονται καινούργια σχέδια για την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και για τέσσερα μνημεία στο σύμπλεγμα Αμμοχώστου – Μαρτινέγκο.

Πρόκειται για την Εκκλησία της Αγίας Άννας των Μαρωνιτών, την Αγία Μαρία “St Mary of Carmel (Carmelite church) και το τέμενος Tanner’s Mosque (Jacobite Church). Επιπρόσθετα, μια τρίτη ομάδα από μνημεία στο σύμπλεγμα της Καρπασίας είναι υπό αξιολόγηση και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Για κάθε μνημείο, δικοινοτικές ομάδες από Ε/κ και Τ/κ αρχιτέκτονες και μηχανικούς θα ετοιμάσουν σχέδια και θα μελετήσουν την κατάσταση για όλα τα μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο.

Θα επιφορτιστούν επίσης με μια λεπτομερή και σε βάθος καταγραφή του ιστορικού των χώρων και θα συμπεριλάβουν και βιβλιογραφία ενώ θα ετοιμάσουν και προτάσεις για συντήρηση των χώρων που θα συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Επιπλέον θα ετοιμάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές, λογαριασμούς και εκτιμήσεις, σχέδια και λεπτομέρειες καθώς και τη διάρκεια που αφορά τα έργα συντήρησης για όλα τα μνημεία και τους χώρους που τα περιβάλλουν.

Παράλληλα οι ομάδες θα εργαστούν, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων, και ως σύμβουλοι του UNDP-PFF.

Τα νέα σχέδια ετοιμάζονται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΕ και του UNDP με τίτλο “Υποστήριξη σημαντικών μνημείων στην Κύπρο – Φάση 3” και τα έργα θα υλοποιηθούν το 2016 κάτω από τη μελλοντική Φάση 4 του ιδίου προγράμματος.

Όλα τα μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα φάση, αναφέρει η ανακοίνωση, επιλέχθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά με σκοπό την προστασία μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  (kathimerini.com.cy)
5/9/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin