Wednesday, September 16, 2015

Στο «κόκκινο» η κρίση λόγω μεταναστευτικού

Στις 156.000 έφτασαν οι μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός τους για το 2015 έφτασε σε 500.000, ενώ το 2014, στην Ευρώπη είχαν εισέλθει συνολικά, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, 280.000 μετανάστες.

Πρόκειται για τον πέμπτο συναπτό μήνα που σημειώνεται ρεκόρ εισόδων, καθώς η Ε.Ε. παλεύει να αντιμετωπίσει τις μαζικότατες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις, αλλά και η φτώχεια σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.


Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι τα έγγραφα εξετάζονται με διαδικασία κατεπείγοντως, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμυρία ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του προβλήματος.

Εξάλλου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να αποστείλουν επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Είχαμε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να το κάνει νωρίτερα», σχολίασε.

Για τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τόνισε ότι δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης. Ακόμη υπενθύμισε ότι έχουν οριστεί δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά.

Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στη Σλοβακία και τη Γερμανία για την μεταναστευτική κρίση.

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τιμωρηθεί χώρα για την έκφραση διαφορετικής άποψης εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

Το σχόλιο του Σλοβάκου πρωθυπουργού αφορά τις γερμανικές απειλές περί περικοπής σε ευρωπαϊκούς πόρους σε χώρες οι οποίες δεν θα δεχθούν έναν αριθμό μεταναστών και προσφύγων με βάση τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις.

Ο Φίκο ζήτησε ακόμη τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αφού, όπως δήλωσε, θεωρεί κακή λύση να αφεθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες δύο νότιες επαρχίες της η Ουγγαρία, λόγω της κρίσης με τη μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών τη χώρα, κυρίως μέσω Σερβίας.

 elzoni.gr
16/9/15
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin