Tuesday, September 15, 2015

Περπατώντας προσπαθούν οι πρόσφυγες να φθάσουν στην Ελλάδα

Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία επιχειρούν να διασχίζουν περπατώντας τα 250 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Κωνσταντινούπολη από τα σύνορα της Τουρκίας με τις Καστανιές του Έβρου στην Ελλάδα.

Μετά τις τραγωδίες στο Αιγαίο αρκετοί πρόσφυγες προτιμούν να δοκιμάσουν τη χερσαία δίοδο για να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία.

Εδώ και ημέρες παρατηρείται συνωστισμός στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τα ταξιδιωτικά πρακτορεία έλαβαν οδηγίες να μην πωλούν εισιτήρια στους πρόσφυγες. Περίπου 250 εξ αυτών, είτε με ΙΧ αυτοκίνητα, είτε με λεωφορεία που κατάφεραν να ναυλώσουν έφθασαν στην Αδριανούπολη, για να τους σταματήσει όμως στην είσοδο της πόλης η αστυνομία και η χωροφυλακή. Ετσι, αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους περπατώντας και έφθασαν στο σταθμό λεωφορείων της πόλης. Το πρωί έφθασαν στις εισόδους της Αδριανούπολης άλλοι 800 Σύροι, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων και κατευθύνθηκαν προς την πόλη με στόχο να συνεχίσουν προς τις Καστανιές στην Ελλάδα έφθασε σταδιακά τους 3 χιλιάδες. Οι περισσότεροι φθάνουν με τα πόδια.

Δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής έχουν αποκλείσει την πρόσβαση τους στην Αδριανούπολη, προσπαθώντας να τους στείλουν πίσω επικαλούμενοι το νόμο που προβλέπει ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν άδεια παραμονής, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκικές Αρχές έπεισαν περίπου 100 από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να εισέλθουν στην Αδριανούπολη να επιστρέψουν με λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παραμένουν στο σταθμό λεωφορείων οι υπόλοιποι 150.

Ο Αχμέτ Μιτχακί, εκπρόσωπος των περίπου 250 προσφύγων που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία εκεί ανέφερε ότι τα ταξίδια μέσω θαλάσσης έχουν τραγική κατάληξη και επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν προς τη Γερμανία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι και ζητούν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν κατανόηση και να τους αφήσουν να διασχίσουν τα σύνορα. «Θα περάσουμε τα σύνορα και θα πάμε να ζήσουμε. Φύγαμε επειδή στη χώρα μας έχουμε πόλεμο. Ας μας καταλάβουν» λεέι ο Μιτακχί. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ορισμένα από τα παιδιά που παίρνουν μέρος στην πορεία των προσφύγων προς την Ευρώπη κρατούν τη φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν, που πνίγηκε προ ημερών στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθεια να περάσει μαζί με την οικογένεια του στην Κω. «Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο» αναφέρουν.

Νοτιότερα στη Σμύρνη, τα λεφτά των προσφύγων εξαντλούνται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους διακινητές για μια θέση στις βάρκες για το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά. Η απελπισία δίνει πρόσφορο έδαφος σε αστικούς μύθους, όπως ότι η Γερμανία θα στείλει στις 15 του μηνός πλοίο για να πάρει τους πρόσφυγες. Ο εκπρόσωπος τους τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, εφιστά την προσοχή σε ένα άλλο σημείο: Ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα ανοίξουν τα σύνορά τους επειδή θα διαμαρτυρηθούν οι πρόσφυγες. Χρειάζεται πολιτική βούληση από την ΕΕ, κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, ενδέχεται να γίνουν οι συνθήκες χειρότερες για τους πρόσφυγες, όπως πχ να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. 

 in.gr
15/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin