Friday, August 14, 2015

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος του ευρώ (Jean-Claude Juncker)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την συμφωνία στο Eurogroup για το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας του ESM για την Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, τα νέα δάνεια μέχρι και 86 δισ. ευρώ θα καταστούν διαθέσιμα στα επόμενα τρία χρόνια για την Ελλάδα από τον ESM, τον μηχανισμό προστασίας της Ευρώπης που καθιερώθηκε το 2012 ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που δόθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στις αντίστοιχες προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Κομισιόν χθες.

Ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker δήλωσε: "Οι τελευταία έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έχουν δοκιμάσει την υπομονή των φορέων χάραξης πολιτικής και έχουν δοκιμάσει την υπομονή των πολιτών μας ακόμη περισσότερο. Μαζί, κοιτάξαμε την άβυσσο. Αλλά σήμερα, είμαι χαρούμενος να πω πως όλες οι πλευρές έχουν σεβαστεί τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα ανταπεξέρχεται στις φιλόδοξες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στις 13 Ιουλίου. Και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους για συνέχιση της αλληλεγγύης που δόθηκαν την ίδια ημέρα. Το μήνυμα του σημερινού Eurogroup είναι σαφές και ηχηρό: σε αυτή την βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της ευρωζώνης. Και η Κομισιόν θα υποστηρίζει την Ελλάδα στη δημιουργία μιας νέας και δίκαιης ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και επενδυτικών προοπτικών για τους πολίτες της.

Ο Vladis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα, δήλωσε: "η σημερινή συμφωνία θα άρει την αβεβαιότητα που κρεμόταν πάνω από τη χώρα και την ευρωζώνη για πολύ καιρό. Με πλήρη ιδιοκτησία, δέσμευση και εφαρμογή, αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όλα μας τα μέσα - από τεχνική βοήθεια μέχρι οικονομική στήριξη”.

Στις 17 Ιουλίου, το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να συμφωνήσουν σε ένα μνημόνιο συμφωνίας που θα περιγράφει αναλυτικά τους όρους για ένα σχήμα οικονομικής βοήθειας που θα καλύπτει την περίοδο 2015-2018 σύμφωνα με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM. Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τον ESM. Η εφαρμογή του προγράμματος θα εποπτεύεται από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και μαζί με το ΔΝΤ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM.

  [capital.gr]
14/8/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Grèce - Merkel salue le changement d'attitude du gouvernement Tsipras...

    (Belga) La chancelière allemande Angela Merkel a salué dimanche le fait que le gouvernement grec ait "travaillé complètement différemment" qu'au cours des mois précédents pour parvenir à un accord sur une nouvelle aide internationale assortie de conditions drastiques.

    "Il y a un certain espoir" que le troisième plan d'aide international, de 86 milliards d'euros, adopté vendredi par les ministres des Finances de la zone euro, permette de résoudre le problème grec, a estimé Mme Merkel sur la chaîne publique ZDF. "Ce que nous avons vu entre la première séance exceptionnelle (du Bundestag, le 17 juillet pour approuver le principe d'une nouvelle aide à la Grèce, ndlr) et le résultat des négociations (entre Athènes et ses créanciers le 11 août), c'est que le gouvernement grec a travaillé complètement différemment que lors des mois précédents", a-t-elle ajouté. Le gouvernement du Premier ministre de la gauche radicale, Alexis Tsipras, "a compris que le pays ne pouvait se redresser que si des réformes sont vraiment engagées", a-t-elle jugé. Elle a néanmoins insisté sur "les nombreuses étapes" qui restent à passer pour la Grèce dans la mise en place du catalogue très pointilleux de réformes à engager pour bénéficier d'oxygène financier. Il s'étend notamment d'un vaste programme de privatisations, du prix du kilo de pain, en passant par la durée de vente du lait pasteurisé. Il faut de nouvelles réformes difficiles si l'on "veut voir la lumière au bout du tunnel", a insisté la chancelière conservatrice alors que la population, déjà douloureusement touchée par six années de rigueur sans résultat tangible, va devoir consentir encore de lourds sacrifices..................http://www.rtl.be/info/monde/europe/grece-merkel-salue-le-changement-d-attitude-du-gouvernement-tsipras-746650.aspx?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RTLInternational+%28RTL+info+%3E++Monde%29
    16/8/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin