Saturday, August 29, 2015

Δεν βρήκαν χρόνο ούτε να ανοίξουν τις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες

Θύμα των εσωκομματικών προτεραιοτήτων έχει πέσει το project αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη παρά την αρνητική συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για τρία οικόπεδα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης πολυεθνικής.
 
Αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες όμως που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι πρόκειται για τη γαλλική Total που από κοινού με τα ΕΛΠΕ υπέβαλε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά οικόπεδα, ενώ ένα ακόμη οικόπεδο διεκδικούν αυτόνομα τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, οι τρεις προσφορές κατατέθηκαν στις 14 Ιουλίου, ωστόσο, ο απελθών υπουργός, Π. Σκουρλέτης που διαδέχθηκε τον κ. Π. Λαφαζάνη στις 20 Ιουλίου, δεν προχώρησε ούτε καν στα διαδικαστικά βήματα για την αποσφράγισή τους. Για να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών, ο υπουργός θα έπρεπε είτε να συστήσει αρμόδια Επιτροπή είτε να παραπέμψει τη διαδικασία στην "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.)" η οποία έχει συσταθεί με νόμο για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. 


Οι συνεχείς παραινέσεις αρμοδίων στελεχών προς τον υπουργό να κινήσει τη διαδικασία δεν έπιασαν τόπο αρχικά λόγω του βάρους που είχε δώσει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τον ενεργειακό τομέα και εν συνεχεία λόγω... άλλων προτεραιοτήτων όπως αναφέρουν με νόημα. Η μεσολάβηση των εκλογών προσθέτει νέες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Στόχος πάντως της προέδρου της ΕΔΕΥ καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Σοφίας Σταματάκη είναι να πείσει τον υπηρεσιακό υπουργό και προσωπικό της γνώριμο πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Γκόλια να προχωρήσει τη διαδικασία. Η ΕΔΥΕ πάντως από την πλευρά της αξιοποιώντας και την εμπειρία του πρώτου αυτού μεγάλου γύρου παραχωρήσεων επανασχεδιάζει τη στρατηγική για τον επόμενο γύρο με προοπτική να διεξαχθεί στα μέσα του 2016 και υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ανακάμψει οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Για την αποτελεσματικότητα της νέας αυτής προσπάθειας, στελέχη της ΕΔΥΕ τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρόσθετα δεδομένα για κάποιες περιοχές προκειμένου οι επενδυτές να έχουν καλύτερη ενημέρωση. Αυτό σημαίνει επιπλέον σεισμικές έρευνες κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε κάποιες περιοχές του Ιουνίου.

 Η ΕΔΥΕ αναμένεται να προτείνει επίσης στην πολιτική ηγεσία μια αναδιάταξη των προς παραχώρηση περιοχών, με στόχο πάντα την μεγαλύτερη προσέλευση επενδυτικού ενδιαφέροντος. "Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα, χρειάζεται όμως να χαραχθεί εκ νέου μια στρατηγική σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, πρόκειται και για πολύ ευαίσθητα θέματα. Πρέπει κάπου να τα εισηγηθούμε όλα αυτά και δυστυχώς δεν υπάρχει έδαφος" τονίζει στην "Κ" αρμόδιο στέλεχος της ΕΔΥΕ.

Θετικά πάντως εξελίσσεται η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για τα χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Την περιοχή της Βορειο-Δυτικής Πελοποννήσου διεκδικούν τα ΕΛΠΕ και της Αιτωλοακαρνανίας η Energean Oil, ενώ προσφορές έχουν καταθέσει και οι δύο εταιρείες για την περιοχή Αρτας- Πρέβεζας. Οι προσφορές κατατέθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και η αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε για την αξιολόγησή τους έχει ξεκινήσει με τους υποψήφιους επενδυτές τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων και όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την περασμένη μάλιστα Παρασκευή, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους υποψήφιους επενδυτές βελτιωμένες προσφορές.

  [capital.gr]
29/8/15
--
-

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin