Monday, July 6, 2015

Συμφωνία ή Grexit μετά το ισχυρό «όχι»

Ενα ηχηρό «Οχι» στο δημοψήφισμα και μια μετέωρη διαπραγμάτευση συνθέτουν το σκηνικό εντός του οποίου καλείται να πορευτεί η χώρα, ενώ οι τράπεζες πλησιάζουν στο σημείο μηδέν.
Ο κ. Τσίπρας, μέσω του 61% που συγκέντρωσε το «Οχι», επαναβεβαίωσε την κυριαρχία του στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε εξελίξεις στη Ν.Δ., όπου παραιτήθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς, ενώ σήμερα με πρωτοβουλία του συγκαλείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο.

Ομως, το μεγάλο του στοίχημα είναι να ξαναβρεί το νήμα της διαπραγμάτευσης, καθώς η εντολή που έχει λάβει δεν συνιστά σε καμία περίπτωση διαβατήριο εξόδου από το ευρώ, ενώ ο ίδιος έχει δεσμευθεί για συμφωνία ακόμη και «εντός 48 ωρών». Πάντως, τα μηνύματα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που αναμένεται να συγκληθεί αύριο, είναι άκρως ανησυχητικά. Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση πιθανότατα θα τεθεί στο δίλημμα εάν συμφωνεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ή θα αναλάβει την ευθύνη εξόδου από την Ευρωζώνη. 


Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα το βράδυ στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Ομως, οι τοποθετήσεις από το Βερολίνο είναι κάθετες, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο κ. Ζ. Γκάμπριελ να αναφέρει πως «η Ελλάδα κόβει τις γέφυρες με την Ευρώπη».

Παράλληλα, κρίσιμη βραχυπρόθεσμα θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Καθώς τα χαρτονομίσματα που έχουν τα ΑΤΜ εξαντλούνται σήμερα, η ΤτΕ έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Από την άλλη, ενισχύονται οι πιέσεις στον κ. Ντράγκι να αυξήσει το «κούρεμα» των ενεχύρων που έχουν δώσει οι τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. 


Αν το «κούρεμα» είναι μεγάλο, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην άμεση ανάκληση λειτουργίας των τραπεζών. 

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση θα ακούσει πρώτα τα μηνύματα από την Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη βάση του αν υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας θα λάβει τις αποφάσεις της.

Τέλος, από τα «γεγονότα» της χθεσινής ημέρας ήταν η αστοχία των δημοσκοπήσεων που προέβλεψαν επικράτηση του «όχι», αλλά σε καμία περίπτωση με το εύρος που αποτυπώθηκε στην κάλπη.

  [kathimerini.com.cy]
6/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin