Tuesday, July 14, 2015

Στη Βουλή στραμένα τα βλέμματα. Στο EWG το «πολύπλοκο ζήτημα» του δανείου-γέφυρα

Στην ανάγκη να περάσουν με ιδιαίτερα γοργό ρυθμό από την Βουλή τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Έτσι, μετά την «καταιγίδα» στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τη στάση που θα τηρηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου η συμφωνία να εγκριθεί έπειτα και από τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών- μελών.

Στο μεταξύ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα – γέφυρα έως την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι «συζητήσαμε τις δυνατότητες μιας χρηματοδότησης - γέφυρας και ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες σε σχέση με την Ελλάδα» Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο χρόνος πιέζει, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η τεχνική ομάδα και το EuroWorking Group θα εξετάσουν τις δυνατότητες για το πρόγραμμα – γέφυρα, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου διεθνούς βοήθειας.

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Στην ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα προχώρησε, χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει να προχωρήσει αυτή η σημαντική προσπάθεια προς τα εμπρός», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως το Ταμείο «θα συνεχίσει να έχει ρόλο» το πρόγραμμα, ενώ ενημέρωσε για τις «δυσκολίες» και τις «μεγάλες προσπάθειες» να επιτευχθεί συμφωνία.

Fitch και Moody’s για τη συμφωνία της Ελλάδας
Η συμφωνία για την Ελλάδα θα ενισχύσει τη ρευστότητα της χώρας, εκτίμησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομίας.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, η ελληνική συμφωνία ενδεχομένως θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στη ρευστότητα της οικονομίας, ενισχύοντας τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας.
Όμως προειδοποίησε, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η αδυναμία εφαρμογής της συμφωνίας συντηρούν την αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Moody’s, Κόλιν Έλις κατέστησε σαφές ότι η άμεση αναβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι σχεδόν απίθανη.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αναλυτής ανέφερε ότι η ελληνική αξιολόγηση δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, παρά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.
«Σ’ αυτό που πρέπει να εστιάσουμε τώρα, είναι εάν η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει τα προαπαιτούμενα μέτρα και εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταβάλλει τα 3,5 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
   elzoni.gr
14/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin