Wednesday, July 29, 2015

«Άριστες» οι σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ

Για την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια συνομίλησαν χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο κλίμα στις σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, ενώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου η συνεργασία της χώρας του και του Ισραήλ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, «λόγω της πολύ ρευστής κατάστασης, η οποία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή».

Ακόμη, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι με τον Νετανιάχου συμφώνησαν πως «η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα και ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας κοινά επωφελούς συνεργασίας». Συζητήθηκαν, είπε, τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε σχέση με την πρωτοβουλία του να προσκληθούν οι κ.κ. Νετανιάχου και Μαχμούτ Αμπάς σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. 

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τη συνομιλία που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας. 

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε το γεγονός ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του. Μέσω της συνεργασίας, είπε, μπορούμε να κάνουμε το μέλλον καλύτερο για την Κύπρο και το Ισραήλ. «Είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό», ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι μόνο στους ουρανούς αλλά και κάτω από τη θάλασσα». 

Ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να εξορύξουν και να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο. Η ενέργεια, είπε, «είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας και το επόμενο βήμα είναι η οικονομία» και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει στο επόμενο διάστημα, αμφίδρομη αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων.

   elzoni.gr
29/7/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin