Thursday, July 30, 2015

Σόιμπλε εναντίον Κομισιόν: Δεν μπορεί να κάνει ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τον θεματοφύλακα των συνθηκών

Έντονη κριτική άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να αναλαμβάνει διττό ρόλο, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα ευρωπαϊκής κυβέρνησης και θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει πως, με δεδομένες τις συνεχείς διαμάχες αρμοδιοτήτων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν σε ορισμένους τομείς οι εξουσίες της Κομισιόν καθώς και να αναδιαρθρωθούν συνολικά. 


  • Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Επιτροπή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στόχος του Β. Σόιμπλε είναι να διαχωριστούν τα αρχικά καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα εντονότερες πολιτικές της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, κατά τη συνεδρίαση του EcoFin προ δυο εβδομάδων ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια σύντομη συζήτηση των χωρών μελών της ΕΕ για το πώς η Κομισιόν μπορεί να εκπληρώνει ακόμη τις βασικές, αρχικές της αρμοδιότητες, όπως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και την εποπτεία των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Ο Γερμανός υπουργός φέρεται να προκρίνει τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές, στα πρότυπα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής για τον Ανταγωνισμό.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται την Επιτροπή ως «πολιτική Κομισιόν». Στα συμφραζόμενα της ελληνικής κρίσης δεν τη θεωρεί απλώς ένα κομμάτι της τρόικας των πιστωτών. Κάθε τόσο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διαπραγματευόταν απευθείας με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτό το λόγο ο Β. Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένως ότι σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση και το θέμα του κουρέματος, η Κομισιόν δεν έχει εντολή διαπραγμάτευσης, αλλά πως αυτό είναι ένα ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Eurogroup ως εκπροσώπου των ευρωπαίων δανειστών. Σε αυτό τον παράλληλο και διττό ρόλο του διαπραγματευτή και θεματοφύλακα των συνθηκών, ο Β. Σόιμπλε -ο οποίος σημειωτέον υποστηρίζει την ιδέα μιας «πολιτικής Κομισιόν»- διακρίνει μια σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με την FAZ, κύκλοι του Ζ. Κ. Γιούνκερ σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια «πολύ γερμανική» οπτική γωνία.

   [huffingtonpost.gr]
30/7/15
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin