Wednesday, July 1, 2015

Μην προχωρήσετε σε άμεση απαίτηση των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, λέει ο Μοσκοβισί στα κράτη-μέλη

Επιστολή προς τον επικεφαλής του EuroWorking Group με την οποία συστήνει στα κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία ενέργεια άμεσης απαίτησης των δανείων από την Ελλάδα και να επιφυλαχτούν των δικαιωμάτων τους απέστειλε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει στην επιστολή του να περιμένουν τα κράτη μέλη έως ότου "αναλυθεί περαιτέρω" η κατάσταση.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα εφόσον ισχύει ότι και οι δυο πλευρές έχουν την απαραίτητη βούληση, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπροφσκις αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Όπως τόνισε, βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που βρισκόμασταν το τελευταίο Σάββατο, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία.

Όπως είπε, η διαδικασία είναι διαφορετική γιατί το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει και για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Eurogroup.

Ως προς, την ουσία, είπε, υπάρχει σημαντική δημοσιονομική επιδείνωση λόγω της κατάστασης με τις τράπεζες.
 

Σε ο,τι αφορά το δημοψήφισμα ανέφερε ο,τι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ερώτημά που θέτει είναι προβληματικό και τεχνικά άκυρο.
  [huffingtonpost.gr]
1/7/15
--------------------
  • Μετά την αθέτηση των πληρωμών του ΔΝΤ θα συνεδριάσει ο EFSF και θα αποφασίσει σημερα αν θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα, οδηγώντας την χώρα σε χρεοκοπία και έναντι της Ευρωζώνης.

Οπως ανανακοίνωσε, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF πληροφορήθηκε την μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ καθώς και το αίτημα της Αθήνας για αναβολή. 
Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να αποφασίσει τις κινήσεις του. 
Οπως σημειώνει έχει τρεις επιλογές:
  • * Να ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση και να ζητήσει την άμεση επιστροφή όλου του ποσού (141,9 δισ.).
  • * Να παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.
  • * Να μην κάνει τίποτα από τα δύο προηγούμενα, αλλά να επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων του και να δράσει αργότερα με βάση τις εξελίξεις.

Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι ο EFSF θα επιλέξει το τρίτο και θα επανέλθει στο θέμα μετά το δημοψήφισμα. 

Σε κάθε περίπτωση, εάν EFSF ο θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας και ζητήσει την άμεση επιστροφή των δανείων, τότε και η ΕΚΤ δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να τραβήξει την πρίζα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
   [kathimerini.com.cy]
  1/7/15

1 comment :

  1. Αναμονή για τα δάνεια της Ελλάδας προτείνει ο πρόεδρος του EFSF...

    Eισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση, αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα, μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.....ethnos.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin