Friday, July 3, 2015

Σε άγνωστα νερά σε περίπτωση οχι στο δημοψήφισμα. (Οι συνομιλίες με την Αθήνα έχουν «παγώσει» μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος)

Για τον κίνδυνο για την οικονομική και όχι μόνο πορεία της χώρας σε περίπτωση που επικρατήσει το όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής προειδοποιεί πλέον ξεκάθαρα η Ευρώπη.

Η θέση των Ευρωπαίων είναι σαφής, καθώς όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η πόρτα της ΕΕ δε θα είναι ανοιχτή μετά από ένα όχι στο δημοψήφισμα.

  • Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα έχουν «παγώσει» μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες το μέλλον τους.

Την ίδια ώρα, ανησυχία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η διαμάχη και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών θεωρείται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές σε συνδυασμό και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's εκτίμησε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωνόταν κατά 20% μέσα σε μία τετραετία, εάν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο οίκος σημειώνει ότι χωρίς τη στήριξη του Ευρωσυστήματος - την οποία υπολογίζει στο 70% του ελληνικού ΑΕΠ - οι ελληνικές τράπεζες και το σύστημα πληρωμών δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα ήταν κλειστές.

Ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμάτο έναντι του ευρώ και θα οδηγούσε σε διόγκωση της αξίας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που έχει νόμισμα αναφοράς το ευρώ, κάτι που θα επιδείνωνε την κατάσταση.

  elzoni.gr
3/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin