Friday, July 3, 2015

Τσακαλώτος: Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί η πρόταση των θεσμών δεν περνούσε από τη Βουλή. Θα έπεφτε η κυβέρνηση

«Το πρόγραμμα (σ.σ. που πρότειναν οι θεσμοί) δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα» εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκαλώτος ενώ εκτίμησε πως το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν οι δανειστές έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση 5σέλιδο κείμενο με τις προτάσεις τους, στο Βερολίνο.

Παραδέχθηκε επίσης πως η διαπραγμάτευση ουσιαστικά απέτυχε και σημείωσε πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση.

Αναφερόμενος, ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών υποστήριξε πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το ΝΑΙ και σημείωσε πως όσοι ψηφίζουν ΝΑΙ, ψηφίζουν και αυτόν που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

Δήλωσε δε πως «τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας» και οι ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα ΝΑΙ, αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, ερμηνεύοντας μια τέτοια εξέλιξη ως κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για την Ευρώπη.

  • Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται. 
  • Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ώς τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας
Εξέφρασε δε την άποψη ότι αν ο κόσμος ψηφίσει όχι, ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναγνώρισε πάντως ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση όχι, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

Τέλος, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως αρχικά οι δηλώσεις του κ.Τσακαλώτου παρερμηνεύθηκαν- όπως υποστηρίζει ο ίδιος- με ΜΜΕ να αναφέρουν πως ισχυρίστηκε ότι δεν θα περνούσαν τα μέτρα της κυβέρνησης από τη Βουλή, ενώ εκείνος αναφερόταν στο πρόγραμμα που ήθελαν οι θεσμοί.

    Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή, όχι η δική μας.
    — Ευκλείδης Τσακαλώτος (@tsakalotos)

huffingtonpost.gr
3/6/15
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin