Wednesday, June 10, 2015

Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία ν αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Κάλεσε παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι εκκλήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου της Τουρκίας την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 432 ψήφους υπέρ, 94 εναντίον και  127 αποχές.
Στην έκθεση καταδικάζεται η πολιτική εποικισμού της Τουρκίας, η οποία καλείται να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων στα κατεχόμενα και να τερματίσει κάθε ενέργεια, που μεταβάλλει την δημογραφική ισορροπία του νησιού και συνιστά εμπόδιο σε λύση.


Η Τουρκία καλείται να σταματήσει αμέσως την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων και να παύσει να παρεμποδίζει την απόλαυση των δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία, την θρησκεία και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από την συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κοινοτικό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Καλείται ακόμα η Άγκυρα να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση της Επιτροπής Αγνοουμένων σε όλα τα αρχεία και τις στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα του νησιού και να παράσχει όλες τις πληροφορίες για εντοπισμό των λειψάνων που έχουν μετακινηθεί.


Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει υποστήριξη στην επανένωση της Κύπρου, με βάση δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση και για τις δύο κοινότητες.


Η τουρκική κυβέρνηση καλείται τέλος να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπογραμμίζεται το έννομο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
 Ανδρέας Κωνσταντίνου
riknews.com.cy

10/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin