Tuesday, June 23, 2015

Πάθαμε σοκ με την σκληρότητα των μέτρων Τσίπρα – Πάμε για παράταση μέχρι τέλος του 2015! (Pierre Moscovici)

Μέχρι το τέλος του 2015 και χωρίς να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος παρατείνεται το τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα είπε ο Επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος, στην παράταση, που αναμένεται να συμφωνήσουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, θα προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά η Αθήνα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες.

Κατά τον κύριο Μοσκοβισί, στο επόμενο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, θα υπάρχει όμως αναφορά στο πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Και πάλι, επεσήμανε ο Επίτροπος, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα, τα πράγματα όμως έχουν μπει σε μια βάση συζήτησης.

Ο κύριος Μοσκοβισί είπε χαρακτηριστικά πως οι εταίροι υπέστησαν «σοκ» από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που κρίνει «χειρότερες» από τις προτάσεις των θεσμών, καθώς πρόκειται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση – μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνων του ΔΝΤ! Ο επίτροπος ανέφερε ακόμα πως οι θεσμοί θέλησαν να δώσουν κάποιες ανάσες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, κάτι που όμως απέρριψε η κυβέρνηση, επιλέγοντας την συγκεκριμένη κατεύθυνση των μέτρων.

Παρόντες στην ενημέρωση του κυρίου Μοσκοβισί, που έγινε με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες, ήταν μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλτος Κύρκος και άλλοι

Ανάγκη για μεταρρύθμιση του πολιτικοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας

Νωρίτερα μιλώντας  στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

 • Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη» είπε ο Επίτροπος καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις – απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009». Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

Η κα Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα». «Αυτή την ώρα, οι εταίροι μας καλούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr, crashonline.gr

23/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment :

 1. Greek PM bids to seal debt deal...

  The Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, is to hold fresh talks with his country's creditors as he tries to secure an urgent deal on Athens' debt.

  Greece must repay €1.6bn (£1.1bn) to the International Monetary Fund (IMF) by the end of the month, or face default and possible exit from the EU.

  European Union leaders have broadly welcomed Greece's latest proposals for reforms - but obstacles remain.

  Eurozone finance ministers are due to finalise a deal on Wednesday evening.

  The agreement being formed is believed to include:

  New taxes on businesses and the wealthy
  Selective increases in VAT
  Savings in pensions linked to curbing early retirement and increasing pension contributions
  No further reductions in pensions or public-sector wages - "red lines" for Greece's Syriza government.............BBC

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin