Wednesday, May 13, 2015

Να Yπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας Zητά από την Τουρκία η ΕΕ

Σε συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας ένα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο εν λόγω ψήφισμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται τροπολογία η οποία καταδικάζει ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία άμεσα να την αποσύρει.

Επιπλέον, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και ζητείται από την γείτονα να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Αναφορικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ζητείται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες χώρες εισόδου παράτυπων μεταναστών, να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τα όμορα κράτη - μέλη της ΕΕ σε αυτό το θέμα.

Tέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ συζήτησαν, την Τρίτη, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την πρόθεση των δύο πλευρών να ανανεώσουν την Τελωνειακή Ένωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
  [energia.gr]

13/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

 1. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογίες του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Μανώλη Κεφαλογιάννη...

  Στο Ψήφισμα αυτό εκφράζονται οι ανησυχίες της Επιτροπής για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και υπογραμμίζονται «η έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημοκρατιών αξιών» και την καλούν «να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς. Να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».
  Συγκεκριμένα, έγιναν δεκτές οι παρακάτω τροπολογίες:

  1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο, όπως για παράδειγμα της Κύπρου.
  2. Ζητείται από την Τουρκία να υπογράψει και να επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
  3. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει να καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ζητείται να συνεισφέρει στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την επίλυση των όποιων διμερών διαφορών.
  4. Καταδικάζεται ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία άμεσα να την αποσύρει. Επιπλέον, καλείται η Τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
  5. Υπογραμμίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
  6. Καλεί την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και την χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
  7. Aναφορικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ζητείται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες χώρες εισόδου παράνομων μεταναστών, να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τα όμορα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτό το θέμα.
  8. Tέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία και αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.
  http://www.m-k.gr/creta-kefaloyannis/shmantika-themata/1138-2015-05-13-07-48-29
  13/5/15

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin