Monday, May 11, 2015

Εντάσεις στη ΠΓΔΜ με ευθύνες να καταλογίζονται στην ΕΕ (FYROM News)

Ευθύνες στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ καταλογίζει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ για τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο ενώ εκφράζονται φόβοι για διολίσθησης και πάλι σε εθνοτικό πόλεμο.

Οπως μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλλε, μετά από σειρά συγκρούσεων που θύμιζαν πραγματικό πόλεμο, η ηρεμία επέστρεψε και πάλι στο Κουμάνοβο. Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας έφυγαν από την τρίτη σε μέγεθος πόλη της ΠΓΔΜ και οι κάτοικοι επιστρέφουν από το πρωί στα σπίτια τους, μερικά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τα σχολεία έμειναν κλειστά, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες συνοικίες της πόλης.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμαγιόφσκι περιγράφει την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και τη μαζική φυγή για να γλυτώσουν τη ζωή τους. «Μετά τις μάχες που τελείωσαν το βράδυ και συνεχίστηκαν την επομένη νωρίς το πρωί, σημειώθηκε μαζική έξοδος του άμαχου πληθυσμού από τμήμα της πόλης, όπου μαίνονταν οι μάχες. Οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να παραμείνουν λόγω της μεγάλης ανασφάλειας». Οι μάχες μπορεί να σταμάτησαν, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει την ειρήνη στη βαλκανική χώρα.

  • Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ επέρριψε εμμέσως ευθύνες στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για τα γεγονότα στο Κουμάνβο.

Υποστήριξε ότι οι αρχές των Σκοπίων παρακολουθούν από καιρό τις δραστηριότητες της ένοπλης ομάδας. Έδωσε μάλιστα τις πληροφορίες σε 17 χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Η επικοινωνία δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα» τόνισε ο Ιβανόφ σε συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ στα Σκόπια. Στην ίδια συνέντευξη απέδωσε μάλιστα την ευθύνη για την ένοπλη διένεξη στο Κουμάνοβο στην ΕΕ. Αλλά κι άλλοι σχολιαστές του Τύπου σε γειτονικές χώρες ρίχνουν την ευθύνη στις Βρυξέλλες, επειδή εδώ και δέκα χρόνια καθυστερούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ζήτημα είναι ότι από τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2014 η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε τροχιά βαθιάς πολιτικής κρίσης, με σωρεία αποκαλύψεων για σκάνδαλα τηλεφωνικών υποκλοπών και κατηγορίες για σχέδια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Όλα αυτά οδήγησαν σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα. Η ΠΓΔΜ μοιάζει με καζάνι που βράζει. Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο φαίνεται να είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει χωρίς να είναι η πρώτη φορά που τρομοκρατικές ομάδες έρχονται από το γειτονικό Κόσοβο για να δράσουν στην επικράτεια της χώρας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος να διολισθήσει η χώρα και πάλι σε έναν εθνοτικό πόλεμο, όπως στις αρχές του 2001, είναι υπαρκτός. Μια προειδοποίηση για το δυτικό παράγοντα και κυρίως για την Ευρώπη. Επειδή, όπως γράφει η βουλγαρική εφημερίδα Duma, δεν βρήκε τη δύναμη ούτε να καταλαγιάσει τις εντάσεις στα Σκόπια, αλλά ούτε και να τιθασεύσει τους κυβερνώντες στο Κόσοβο.

  [kathimerini.com.cy]
11/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin