Tuesday, May 12, 2015

Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχουν χρήματα- Μεγάλο το χάσμα (Eurogroup)

Την πρόθεση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν καλύτερα και ίσως και να συμφωνήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιβράβευσε το χθεσινό Eurogroup.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, την ώρα που οι πληρωμές τρέχουν και όπως έχει γίνει γνωστό θα γίνουν πιο έντονες τις επόμενες ημέρες.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup επανέλαβε ότι μόλις οι θεσμοί συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα αποφασίσει για τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις.

Ωστόσο όπως τονίστηκε και από τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ η βάση για μία ενδεχόμενη συμφωνία παραμένει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Ακόμη, σημείωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι Θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο.

Πρόσθεσε ότι η ουσία και η πολιτική βούληση πάνε μαζί και η θέληση πρέπει να είναι παρούσα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη δημοσιονομικά τροχιά.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Εurogroup δεν εξετάζει κανένα plan B για την Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε συμφωνία πριν φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί η Ελλάδα να καταβάλει τις πληρωμές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Όπως είπε, η προθεσμία λήγει στο τέλος του Ιουνίου και κάθε εβδομάδα που περνά σημαίνει λιγότερος χρόνος για την εφαρμογή και την εκταμίευση των χρημάτων.

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισε στη χθεσινή του συνεδρίαση ότι αν και έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά και συζητούνται σε βάθος ενώ χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση του έργου της. Περισσότερος χρόνος και προσπάθεια είναι απαραίτητη για να διευθετηθούν τα ανοικτά ζητήματα, πρόσθεσε.

Βρισκόμαστε σε μία φάση σύγκλισης σε σειρά ζητημάτων όπως το ΦΠΑ, έγινε συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά ταύτα έχουμε απόσταση σε κάποια ζητήματα όπως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, η ελληνική πλευρά πρέπει να φέρει εναλλακτικές προτάσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Έχει χαθεί χρόνος να μην χαθεί και άλλος. Υπάρχει η πρόθεση όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε.
  elzoni.gr
12/5/15
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin