Tuesday, April 28, 2015

ΚΥΠΡΟΣ/ΟΗΕ: Χαιρετίζει εξαγγελία ΜΟΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν ως θετική την ανακοίνωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Φάρχαν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ουσιαστικά ΜΟΕ, τα οποία θα συμβάλουν περαιτέρω στο θετικό κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες. 


Πρόσθεσε ότι, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται για έναρξη των διαπραγματεύσεων σύντομα, η επίτευξη προόδου θα είναι πολύ μεγάλης σημασίας. "Αυτό", είπε ο κ. Χακ, "θα είναι το βασικό θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούμε στο προσεχές χρονικό διάστημα".

Για τη χθεσινή αναφορά του περί "δύο κυβερνήσεων" στην Κύπρο, ο Πακιστανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προέβη σε διόρθωση: "Έκανα ξεκάθαρα φραστικό λάθος αν είπα αυτό. Εννοούσα κοινότητες κι όχι κυβερνήσεις", είπε.

  [riknews.com.cy]
28/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από υψηλόβαθμες πηγές στα κατεχόμενα...

    Παρόλα ταύτα οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει για συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, μία συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» στην Άγκυρα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης «οφείλει» να επισκεφτεί πρώτα την Άγκυρα και την τουρκική ηγεσία έστω και εθιμοτυπικά πριν οποιανδήποτε άλλη πολιτική του κίνηση.
    kathimerini.com.cy
    28/4/15

    ReplyDelete
  2. Ο Ακιντζί και η ελαφρότητά μας...

    Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
    H νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό γεγονός για την Κύπρο και κυρίως για τους Ελληνοκύπριους, που αγωνιούν για να βρεθεί ένας πολιτικός ηγέτης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τον οποίο θα καταφέρουν να συνεννοηθούν στη βάση των κυπριακών συμφερόντων και όχι των τουρκικών. Ο κ. Ακιντζί ως πολιτικός και ως δήμαρχος Λευκωσίας παλιότερα, απέδειξε ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει προοπτικές συνεργασίας. Αναφέρεται από πολλούς ως παράδειγμα, το ότι με τον Λέλλο Δημητριάδη, σε πολύ πιο δύσκολες εποχές, πέτυχαν να συνεργαστούν και να κατασκευάσουν το εργοστάσιο λυμάτων Μιας Μηλιάς όπου καταλήγουν τα λύματα του αποχετευτικού της Λευκωσίας. Σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί, αλλά το κατοχικό καθεστώς αρνείται να επιτρέψει αξιοποίηση των επεξεργασμένων νερών από τους Ελληνοκύπριους γεωργούς, όπως ήταν η συμφωνία, και προτιμά να τα διοχετεύει στη θάλασσα. Κι αυτό μας φέρνει στο βασικό μας πρόβλημα: Ότι ο Ακιντζί είναι σε θέση να εργαστεί για τη συνεργασία και την ειρήνη, αλλά η Άγκυρα έχει πάντα το πάνω χέρι, ακόμα και στα λύματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες. Αν ο Ακιντζί καταφέρει να στείλει το μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν χωρίς την Τουρκία κι ότι δεν επιθυμούν στη χώρα τους στρατό κατοχής, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, έστω και μόνο αυτό. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Δεν βρισκόμαστε μια ανάσα από την πραγματική επανένωση. Αν βέβαια, εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για επανένωση.....http://ardin-rixi.gr/archives/183395
    28/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin