Wednesday, March 18, 2015

Με το βλέμμα προς ένα Grexit ο βρετανικός προϋπολογισμός

Ως την πιο μεγάλη απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης χαρακτήρισε πιθανή άτακτη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, παρουσιάζοντας τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Κάμερον πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο κ. Όσμπορν ανέφερε αρχικά ότι συμφωνεί με την εκτίμηση πως η αντιπαράθεση με την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για τη βρετανική οικονομία. «Μία άτακτη ελληνική έξοδος από το ευρώ παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας στην ευρωζώνη να επιλύσουν την εντεινόμενη κρίση», είπε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη υπενθυμίζουν στους Βρετανούς γιατί η χώρα τους χρειάζεται να επεκτείνει τους δεσμούς της με τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου. Επ’ αυτού τόνισε πως τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα είναι τα καλύτερα των τελευταίων 15 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Τζορτζ Όσμπορν περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, η ουσιαστική κατάργηση του φόρου στον τόκο επί των αποταμιεύσεων για το 95% των καταθετών, η ακύρωση της αύξησης του φόρου καυσίμων που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, η κρατική χρηματική ενίσχυση για όσους έχουν αποταμιεύσει με σκοπό την αγορά πρώτη κατοικίας, η αύξηση του εθνικού ελάχιστου μισθού κατά 20 πένες στις 6,70 λίρες την ώρα από τον Οκτώβριο, η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο εβδομάδες από σήμερα και επενδύσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου και της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Επικαλούμενος στοιχεία από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού, ο κ. Όσμπορν είπε ότι η βρετανική οικονομία έτρεξε κατά το οικονομικό έτος 2014-2015 με ρυθμό ανάπτυξης 2,6% και ότι το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,5%, οριακά αναθεωρημένος προς τα πάνω.

  [kathimerini.com.cy]
18/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Οσμπορν: Μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας το Grexit...

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.

    Επιπλέον,προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος ενός Grexit και κάλεσε την Ευρωζώνη να βρεθεί μία λύση σε αυτή την κρίση.

    Όπως είπε ο Οσμπορν στην ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο, το γραφείο προϋπολογισμού έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση με την Ελλάδα μπορεί να βλάψει τη βρετανική οικονομία.

    «Συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Μία άτακτη ελληνική έξοδος από το ευρώ παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα», τόνισε ο Οσμπορν και προειδοποίησε: «Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμήσουμε τον αντίκτυπο στη Μεγάλη Βρετανία και καλούμε τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να επιλύσουν αυτή τη διογκούμενη κρίση».
    http://www.crashonline.gr/οσμπορν-μεγάλη-απειλή-για-τη-σταθερότ/
    18/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin