Friday, March 13, 2015

Euroinsight: Η Μέρκελ θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Οι γεωπολιτικοί λόγοι, οι φόβοι και οι λύσεις

Αποφασισμένη να αποφύγει ένα Grexit εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειασθεί για αποτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα (Graccident,  Grexident), σύμφωνα με δημοσίευμα του Euroinsight. Ο λόγος; Γιατί φοβάται γενίκευση της αστάθειας στα Βαλκάνια.

«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident», δηλώνει κορυφαίος παράγοντας της καγκελαρίας στο Euroinsight.
Όπως τονίζουν αξιωματούχοι στο Euroinsight εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό θα γινόταν γιατί δεν βρίσκεται κοινό έδαφος στην Ευρώπη και όχι γιατί θα έχουν χαθεί κάποιοι μεταβλητοί στόχοι για αποπληρωμές τόκων και για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές.

H κ.Μέρκελ φέρεται να θεωρεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους κλυδωνισμούς από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο. Κι αυτό γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και η Αθήνα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα έμπαινε στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

Οι ανορθόδοξες λύσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα επιστρατευθούν «ανορθόδοξες λύσεις» προκειμένου να αποτραπεί ένα Grexit, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Αθήνα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, προσωρινό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση φυγής κεφαλαίων (bank-run), η πρόωρη πληρωμή δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα και η καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τέτοιες λύσεις, αλλά δεν αποκλείει ότι αυτά τα εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν δεν υπάρξει άλλος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Από την γερμανική οπτική, αυτή η συμφωνία προϋποθέτει μια καθαρή δέσμευση της Ελλάδας ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποδεχθεί την παγιωμένη δομή του μηχανισμού διάσωσης..........................http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/13/politiki-euroinsight-merkel-ellada_n_6864448.html
 13/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin