Thursday, March 5, 2015

EKT: Παράταση του ELA με αύξηση μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ

«Πράσινο» για παράταση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αλλά με αύξηση μόλις 500 εκατ. ευρώ, άναψε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει στην Λευκωσία.

Αργότερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν αναμονή των τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 11 ετών έπεσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του σήμερα το βράδυ.

Πάντως, τα περιθώρια κινήσεων του κ. Στουρνάρα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις –την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και την ύπαρξη προγράμματος με την Ε.Ε.– προκειμένου να άρει τον περιορισμό για τα ελληνικά ομόλογα (σήμερα δεν γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες), αλλά και να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, τόσο το ΔΝΤ όσο και μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να δείξει ευελιξία, διευκολύνοντας με κάποιον τρόπο την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, όπως σημειώνουν αναλυτές, θα μπορούσε να δώσει την πιο ανώδυνη λύση στο πρόβλημα.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
   [kathimerini.com.cy]
5/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Το πράσινο φως για την επέκταση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

    Ο Μάριο Ντράγκι ένεκρινε την αύξηση του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας κατά 3,3 δισ. ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ) που είχε προ δεκαπέντε ημερών.

    Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

    Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ.

    Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες...................http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/05/-oikonomia-egrisi-ekt-gia-ela_n_6806448.html
    5/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin