Sunday, March 1, 2015

Εντονη ελληνική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση να δεσμεύσουν το μισό Αιγαίο για 10 μήνες

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο από την Τουρκία κλιμακώνει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι εξέδωσαν NOTAM με την οποία ενημερώνουν ότι δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, για να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.


Η συγκεκριμένη περιοχή, στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, τη Λήμνο. 

Βρίσκεται μάλιστα εξ' ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, που με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολή, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου. 

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και μετά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός κ. Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα καταθέτει εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στην Τουρκία. 

Η τουρκική ενέργεια, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι είναι «προκλητική και παράνομη», ενώ χαρακτηρίζεται και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

 [tovima.gr]
1/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments :

  1. Την έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας το οποίο δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας...

    Η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία.

    Διάβημα έγινε απόψε και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.naftemporiki.gr/story/921596/entona-diabimata-tis-kubernisis-se-tourkiko-notam-pou-desmeuei-megali-perioxi-tou-aigaiou
    1/3/15

    ReplyDelete
  2. Τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις προσεχείς ημέρες ζητεί η Νέα Δημοκρατία, για την ενημέρωση των κομμάτων αναφορικά με την κατάσταση που δημιουργείται μετά την έκδοση αγγελίας (notam) από την Τουρκία ότι δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις ως το τέλος του χρόνου....

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα.
    http://www.naftemporiki.gr/story/921848/sumboulio-eksoterikis-politikis-gia-tin-tourkiki-notam-zitei-i-nd
    2/3/15

    ReplyDelete
  3. Μία νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο, προκειμένου να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά...

    Αυτό που αλλάζει με τη νέα αγγελία είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που μετέτρεψαν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

    Επισημαίνεται ότι η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματούσε σ’ αυτά: Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου.

    Η κίνηση αυτή των Τούρκων έδωσε σημαντικά επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλλοντας διεθνώς την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin