Monday, February 9, 2015

«Αντίθετες στο ευρωπαϊκό πνεύμα, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας» (Guy Verhofstadt)

Την εκτίμηση ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό πνεύμα, εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με αυτές τις διεκδικήσεις. ο κ. Τσίπρας «υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι οι πρώην εχθροί έχουν κάνει μια θεμελιώδη επιλογή, αυτή της συνεργασίας και της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Με αυτόν τον τρόπο διόρθωσαν το λάθος που είχε γίνει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γκ. Φερχόφστατ, «οι διεκδικήσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν νόημα και καθιστούν πιο δύσκολη την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Αντί να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος για την Ελλάδα».

«Η Ευρωπαϊκή περιοδεία των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, την περασμένη εβδομάδα, απέδειξε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ένα ισχυρό και σοβαρό σχέδιο μεταρρύθμισης. Μόνο με την παρουσίαση ενός παρόμοιου σχεδίου θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και αναθεωρημένα επιτόκια δανεισμού. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη», καταλήγει ο Γκι Φερχόφστατ.

  • Μ. Γλέζος: «Να γίνει ειδική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα»
Σε παρέμβαση του, κατά την διαδικασία έναρξης της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, υπέβαλε πρόταση στον προεδρεύοντα Μάρτιν Σούλτς, να εγκρίνει το Σώμα μία ειδική συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτό, συμπλήρωσε ο κ.Γλέζος, το ζητώ έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς από το Ευρωκοινοβούλιο, που να εκφράζει απόψεις για την Ελλάδα, χωρίς αυτές να έχουν την έγκριση του Σώματος.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε εναντίον του Μάρτιν Σούλτς υπογραμμίζοντας ότι: «Λυπάμαι πολύ, κύριε πρόεδρε, αλλά εσείς πήγατε στην Ελλάδα και εκφράσατε κάποιες απόψεις για την κατάσταση στην χώρα μου, χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με το Ευρωκοινοβούλιο ή να έχετε την έγκριση του. Εκφράσατε δικές σας απόψεις ή άλλων;», αναρωτήθηκε ο κ. Γλέζος.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί πολύ αργά και συνέστησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να απευθυνθεί στην Ενωτική Ομάδα της Αριστεράς, η οποία και θα πρέπει να υποβάλλει την σχετική πρόταση στην Διάσκεψη των Προέδρων.

 [kathimerini.com.cy]
9/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----

1 comment :

  1. Schuldenkrise in Griechenland: Berlin lehnt Rückzahlung von Zwangskredit ab....

    Eine Zwangsanleihe aus dem Zweiten Weltkrieg sorgt für Spannungen zwischen Athen und Berlin. Der griechische Ministerpräsident Alexis Tsipras fordert dessen Rückzahlung, Berlin weigert sich.

    Die Bundesregierung bleibt hart und hat eine von Athen erneut ins Spiel gebrachte Rückzahlung eines griechischen Zwangskredits an Nazi-Deutschland von 1942 ab.

    Das Bundesfinanzministerium hält diese Zwangsanleihe über 476 Millionen Reichsmark der griechischen Zentralbank an Nazi-Deutschland im Rahmen des Reparationsvertrages von 1960 für abgegolten, berichtet die "Bild"-Zeitung aus einer Antwort der Regierung auf eine Anfrage der Linken im Bundestag.

    "Infolge des historischen und sachlichen Zusammenhangs der Zwangsanleihe . . . ist diese formal ohne Weiteres als Reparationsforderung . . . zu klassifizieren", zitiert das Blatt.

    Damit fällt sie nach Lesart der Bundesregierung unter den Wiedergutmachungsvertrag, den Deutschland und Griechenland 1960 abgeschlossen haben und in dem sich Deutschland damals zur Zahlung von 115 Millionen Mark verpflichtet hatte.

    In diesem Vertrag sei die Frage der Wiedergutmachung von NS-Unrecht "abschließend geregelt", heißt es in der Antwort der Bundesregierung weiter..................http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/6123310/berlin-lehnt-rueckzahlung-von-zwangskredit-ab.html
    10/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin