Thursday, February 12, 2015

Ψήφισμα του ΕΚ για το άνοιγμα ομαδικών τάφων στην κατεχόμενη Κύπρο. Η Κυπριακή Βουλή χαιρετίζει το ψήφισμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου...
Το κείμενο καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Το ΕΚ καταδικάζει τη μετατόπιση που έλαβε χώρα στο χωριό Ορνίθι όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)" και "να τηρήσει πλήρως την υποχρέωση της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων".

Στο εγκριθέν κείμενο το ΕΚ εξαίρει το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοουμένους ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Τονίζει επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει εν προκειμένω την ικανοποίησή του ΕΚ για τα κονδύλια που παρέσχε η ΕΕ, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές. 

  [zougla.gr]
12/2/15
-----------------------------
 • Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων και διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειές θα συνεχιστούν μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, για να τεθεί επιτέλους τέρμα στην αγωνία των οικείων τους, στην τραγικότερη αυτή πτυχή του Κυπριακού δράματος του 1974.

Σε αναφορά του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο Προεδρεύων του Σώματος Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σήμερα, σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

Με το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, «αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά, ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό θέμα και απορρέει από το δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να γνωρίζουν ποια ήταν η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

Αναφέρεται, σημείωσε, «γενικότερα στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, αλλά επικεντρώνεται ειδικότερα στο θέμα της μετακίνησης οστών στο χωριό Ορνίθι και άλλες παρόμοιες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, τις οποίες καταδικάζει».

«Όπως υπογραμμίζεται, οι ενέργειες αυτές συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους», είπε ο κ. Φυττής.

Η μετακίνηση οστών, όπως σημειώνεται, ανέφερε, «ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και να περιπλέξει την ήδη δύσκολη διαδικασία της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Επισημαίνεται επίσης ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια να βρεθούν  αγνοούμενοι, καθώς μάρτυρες και συγγενείς αποβιώνουν».

Σύμφωνα με τον Προεδρεύοντα της Βουλής, «ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς το έργο της ΔΕΑ, ζητείται δε να συνεχισθεί η παροχή των σχετικών κονδυλίων»............http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/242088/i-vouli-chairetizei-to-psifisma-tis-evrovoulis-gia-tous-agnooumenous#sthash.vScVeLJ1.dpuf
12/2/15
--
-

 

1 comment :

 1. Τουρκία: Μονομερής η απόφαση Ευρωβουλής για αγνοουμένους ...

  Μονομερή χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοουμένους της Άσσιας, προσθέτοντας ότι αποτελεί σκιά στον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Ο Τανζού Μπιλγκίτς είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο δεν αφορά μόνο τους Ε/κ αλλά και τους Τ/κ και είναι ένα ανθρώπινο δράμα.

  Ανέφερε ότι την περίοδο από το 1963 μέχρι το 1974 υπάρχει μεγάλος αριθμός Τ/κ αγνοουμένων και πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην κάνει αναφορά στους Τ/κ αγνοουμένους παρότι βλέπει αυτή την πραγματικότητα.

  Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα πρέπει να μένει μακριά από πολιτικές διαμάχες, δηλώνοντας ότι η αποδοχή ενός μονομερούς ψηφίσματος που παραβλέπει τους Τ/Κ αγνοουμένους αποτελεί ατυχή εξέλιξη.................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/politiki/item/11392-tourkia-monomeris-i-apofasi-evrovoulis-gia-agnooumenous
  16/2/15

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin