Thursday, January 22, 2015

Σαφές μήνυμα Draghi προς Αθήνα

Του Γ. Αγγέλη
Στον «πάγο» το πρόγραμμα Ντράγκι για την Ελλάδα όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, η επιλεξιμότητα [των τίτλων] θα αναστέλλεται και θα επαναλαμβάνεται στην περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.


Απαντώντας εξάλλου σε σχετικές ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι επισήμανε ότι το όριο αγορών κρατικών ομολόγων του 33% ανά εκδότη “σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις...”.

Η “τεχνική” της επισήμανσης αυτής προς την Αθήνα επιτρέπει στον κ. Ντράγκι να αποστασιοποιηθεί μεν από τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να υπενθυμίσει ότι τον Ιούλιο που έρχονται οι μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου) δεν είναι δυνατό να υπάρχει ταυτόχρονα απαίτηση από την ΕΚΤ να δεχθεί “κούρεμα” του χρέους και την ίδια στιγμή να στηρίζει αυτή με αγορές της τα ελληνικά ομόλογα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να έχει λήξει η όποια διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα...

  • Η επισήμανση αυτή, αν και με έμμεσο τρόπο, ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της ΕΚΤ έναντι της ελληνικής ιδιαιτερότητας, για την οποία το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές της ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσουν – όχι τυχαία - από τον μήνα Μάρτιο.
Η αναφορά του προέδρου της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αγορών πριν από τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο στην ουσία υποδεικνύει το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η νέα συμφωνία με την νέα ελληνική κυβέρνηση μετά την 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η ισχύουσα παράταση του προγράμματος.

Κύκλοι της ΕΚΤ διευκρινίζουν ότι ο κ. Ντράγκι θέλησε με τον τρόπο αυτό να διατυπώσει το πλαίσιο των προθέσεων της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, δηλαδή την συμμετοχή της στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ενεργού προγράμματος στήριξης, εκφράζοντας τις απόψεις που εκτέθηκαν στην σχετική συζήτηση που είχε προηγηθεί στην διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πηγή:www.capital.gr

22/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Wall Street Journal: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ...

    Με τον M. Draghi να προβαίνει στο μεγάλο «βήμα», ενεργοποιώντας τον «μπαζούκα» της ΕΚΤ, η εφημερίδα παρουσιάζει πέντε κεντρικούς παράγοντες, τους οποίους όλοι πρέπει να γνωρίζουν…

    1. Πόσο μεγάλο είναι το πρόγραμμα
    Η ΕΚΤ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο, το οποίο έχει ήδη αξιοποιήσει η Fed, η Βank of Japan και η Bank of England.
    Θα αφορά την αγορά κρατικών και άλλης μορφής ομολόγων, με ρυθμό 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016.
    Το νέο πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία νέου χρήματος, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός.

    2. Ο σκοπός της Ποσοτικής Χαλάρωσης
    Το συγκεκριμένο μέτρο επιστρατεύεται όταν τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο και αναζητείται ένας εναλλακτικός δρόμος περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
    Το QE εξυπηρετεί το ρόλο της μείωσης των επιτοκίων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επενδύσεων στην Ευρωζώνη.
    Παράλληλα, σηματοδοτεί την ανάκαμψη της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.................http://www.crashonline.gr/wall-street-journal-πέντε-πράγματα-που-πρέπει-να-γνωρί/
    23/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin